EXCLUSIV. DNA face ravagii în Caraș-Severin! Urmează preşedinți de consilii județene, vicepreşedinți, primari și consilieri județeni!

Procurorii DIICOT au descoperit mai mulţi politicieni din Caraş-Severin şi Timiş care făceau afaceri necurate! Mai exact, luau șpagă pentru fiecare contract atribuit firmelor de casă!

Un megadosar DIICOT zguduie scena publică din vestul țării, pe lângă numele grele puse deja sub acuzare o listă întreagă fiind trimisă la DNA sau la parchetele locale. Toate se regăsesc în dosare penale disjunse de către procurorii de la Combaterea Crimei Organizate, dosare care acum sunt în lucru!

Procurorii vorbesc despre un grup infracţional organizat constituit în anul 2009, când se pregăteau şpăgi frumoase pentru diverşi aleşi locali din Caraş-Severin. Condiţia era una singură: favorizarea unei anumite firme în câştigarea licitaţiilor pentru diverse lucrări.

Sistemul a funcționat atât de bine încât a adus milioane de euro pentru firma respectivă. Patronii acesteia au încercat să-şi extindă influenţa şi spre politicieni mai importanţi din judeţele bănăţene, deşi procurorii subliniază că, cel mai mult, preferau să lucreze cu conducerea Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Au ajuns să ia legătura cu politicieni importanţi, cărora le-au pretins acelaşi lucru: favorizarea în licitaţii, la schimb cu comisioane din contractele atribuite. „Bazându-se pe de o parte pe susţinerea de ordin politic pe care o aveau la nivelul judeţelor Caraş-Severin şi Timiş, prin relaţiile pe care aceştia şi le-au creat în decursul timpului, în special prin prisma legăturilor de familie ale inculpatei (…) sau prin prisma cointeresării materiale a preşedinţilor de consilii judeţene, vicepreşedinţilor acestora, primari, consilieri judeţeni etc., cărora inculpatul (…) le oferea în mod constant diverse sume de bani sau bunuri cu valori cuprinse între 10 şi 20 la sută din valoarea contractului atribuit uneia dintre societăţile controlate de cei doi inculpaţi, sau erau recompensaţi prin prestarea unor lucrări la imobile personale, sau livrarea unor bunuri pe care aceştia le solicitau, fie pentru câştigarea licitaţiilor, fie pentru acceptarea la plată a unor facturi care atestau executarea unor lucrări de construcţii care în realitate nu au fost executate”, reţin procurorii în dosar.

gif card de energie dacus 1000x100

Nume grele de pe scena politică din Caraș-Severin se regăsesc într-unul din dosarele disjunse și trimise la DNA. „Având în vedere că, aşa cum rezultă din declaraţia inculpaţilor, pentru toate contractele pe care firmele lor le-au încheiat cu administraţiile publice locale din judeţul Caraş-Severin, în perioada 2009-2013, cei doi inculpaţi au remis cu titlu «de mită» diverse comisioane în bani sau în bunuri în procent de 10 la sută din valoarea contractelor, urmează să se dispună disjungerea cauzei cu privire la săvârşirea infracţiunilor de dare de mită prev. de art. 290 Cod penal, luare de mită prev. de art 289 Cod penal, abuz în serviciu prev. de art. 297 Cod penal şi a infracţiunii prev. şi ped. de art. 131 din Legea 78/2000 modificată, de către reprezentanţii administraţiilor publice locale care au făcut parte din comisiile constituite la nivelul Consiliului Judeţean Caraş-Severin care au declarat câştigătoare firmele inculpaților şi declinarea competenţei de efectuare a urmăririi penale în favoarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie Serviciul Teritorial Timişoara”, scriu procurorii. În aceste condiții, e foarte limpede că procurorul Lucian Dolcu și oamenii săi se vor întoarce în Caraș-Severin. Cu ordonanțe de reținere, cătușe și propuneri de arestări preventive!

 

Rămâi pe expressdebanat.ro pentru a afla ce personaje importante de pe scena politică din Caraș-Severin sunt cercetate de DNA!