Sărbătorile pascale se apropie cu pași repezi, însă anul acesta vor avea un gust dulce-amar din cauza restricțiilor impuse de pandemia COVID-19. Nu și pentru populația Lugojului. Autoritățile au decis, pentru prima dată după multă vreme, că mielul nelipsit de pe masa de Paște poate fi cumpărat direct de la crescători.
Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, în contextul sărbătorilor pascale și al evoluției situației generate de COVID-19, autoritatea a transmis instrucțiuni către direcțiile sanitare veterinare județene prin care s-a acordat posibilitatea crescătorilor de ovine care se află la distanțe mari de un abator autorizat sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor sau de un centru amenajat temporar de către primării ori prefecturi pentru sacrificarea mieilor, în perioada premergătoare sărbătorilor pascale, de a sacrifica mieii în fermă proprie, în anumite condiții.
„Sacrificarea mieilor de Paște și apoi comercializarea lor se poate face în acest an, în mod excepțional, direct din ferme, cu respectarea unor condiții. Astfel, la nivelul fermei sau exploatației trebuie să fie asigurate facilități pentru a respecta regulile generale și speciale de igienă, bunăstarea animalelor și eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, iar procesul de sacrificare a mieilor să nu compromită siguranța cărnii și a organelor. Verificare stării de sănătate a animalelor vii, precum și a carcaselor ori a organelor va fi făcută de un medic veterinar oficial, iar atât cumpărătorii, cât și personalul de la stâne trebuie să respecte distanța minimă socială, impusă de către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență”, se arată în comunicatul ANSVSA.
Crescătorii de ovine spun că sunt suficienți miei pentru toți cei care vor să cumpere, iar prețurile nu le vor depăși, cel mai probabil, pe cele practicate anul trecut: cei vii, între 10 și 15 lei, iar cei la carcasă, între 20 și 25 lei.
În „vremurile bune”, așa cum îi place oricărui bănățean să spună, înaintea Paștelui, crescătorii de ovine din zona Lugoj – Buziaş – Făget ieșeau pe piață cu efective care se ridicau și la 70.000 de miei.