S-au înăsprit măsurile luate de autorități la nivel național odată cu confirmarea a peste 30 de cazuri de coronavirus. Raed Arafat a anunțat într-o conferință de presă organizată la sediul MAI că plasarea României în scenariul doi implică prevenția.
Prima măsură vizează firmele din reședințele de județ care au peste 99 de angajați. Pentru a reduce aglomerația în mijloacele de transport în comun, se recomandă decalarea programului de lucru.
„Recomandarea se aplică la nivelul municipiului București și a municipiilor reședință de județ începând de mâine, 12 martie, până la data de 31 martie cu posibilitate de prelungire. Recomandarea prevede ca programul de începere să fie în trei intervale orare, de exemplu să înceapă o parte din personal la ora 8.00, o parte la ora 9.00 și o parte la ora 10.00. Și plecarea să fie decalată consecutiv în trei perioade, la trei ore diferite. Acest lucru va ajuta la reducerea aglomerării transportului public”, a spus șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
Aceeași măsură este însă obligatorie în sectorul public. „Instituțiile care nu pot aplica aceste reguli vor identifica soluții alternative pentru evitarea utilizării mijloacelor de transport în comun a angajaților. Vorbim de instituții cu caracter operativ, instituții care au ture de intervenție pentru urgență și atunci trebuie să se adapteze și să găsească o modalitate. Pentru sectorul privat este o recomandare, pentru sectorul public este obligatoriu”, a mai spus Arafat.
Evenimentele cu peste 100 de persoane, interzise!
O măsură obligatorie luată la nivel național este legată de organizarea evenimentelor în teatre, săli de cinema, biserici și în orice alte spații închise cu participarea a peste 100 de oameni. Sunt acceptate însă activitățile religioase în aer liber pentru bisericile care asigură difuzarea slujbelor. Raed Arafat a anunțat că se sistează și activitățile cu public din muzee, iar în ceea ce privește universitățile, este recomandată suspendarea cursurilor.
„Recomandarea suspendării activității didactice pentru instituțiile de învățământ superior până în 31 martie cu posibilitatea de prelungire și utilizarea unor metode alternative de învățământ online. Rămâne la latitudinea universităților de a găsi metode de a reduce numărul studenților din cămine. Cei care nu lucrează să plece acasă, dar fiecare universitate poate să ia decizia”, a mai spus șeful DSU.
De asemenea, pentru sectorul farmaceutic a fost stabilită suspendarea temporară pentru șase luni a distribuției medicamentelor de prevenție și tratare a COVID-19 în afara teritoriului României. Tot ce înseamnă medicamente și dispozitive medicale destinate infecției vor rămâne astfel în țară.