EVENIMENT. „Romanian Artistic Spring“ în Chicago, un boom cultural pornit dintr-un suflet bănăţean! [FOTO/VIDEO]

1000x100 (1) untitled design set 970x90 px

La Chicago a avut loc o manifestare culturală românească, organizată din iniţiativa poetei cărăşene Alina Celia Cumpan! „Romanian Artistic Spring“ (Primăvara Artistică Românească) a însemnat şi lansarea „Selfie Altruist”, al treilea volum de versuri al Alinei, apărut în trei limbi: română, engleză şi spaniolă.

La şapte ani de la plecarea din România în Statele Unite ale Americii, tânăra Alina Celia Cumpan (34 de ani) şi-a mai văzut îndeplinit un vis. La propunerea şi sub coordonarea ei, la Chicago s-a desăvârşit, duminică, 26 februarie 2017, un eveniment inedit al poeziei, artei plastice, artei teatrale şi muzicii. Organizatori ai „Romanian Artistic Spring“, manifestare culturală de excepţie pusă la cale de poeţii Alina Celia Cumpan din Chicago şi Daniel Ioniță din Australia, au fost Academia Româno-Australiană de Cultură şi Ro Stage Theater, în colaborare cu Stan Mansion, cu susţinerea Consulatului General al României în Chicago.

publicitate online in ziar Express de Banat

Colaborarea dintre Alina Cumpan şi trupa românească Vox Maris din Chicago, despre care Express de Banat vă informa la începutul acestei luni, concretizată în piesa „Manifest“, a însemnat un pas înainte făcut de poetă şi pe alt plan.

„La final de decembrie 2016, căutând o locaţie în Chicago pentru lansarea noului volum, managerul trupei Vox Maris, Alex Tita, mi-a sugerat să o contactez pe dna Cera Stan, proprietara locaţiei Stan Mansion. Aristocrată, diplomată, delicată şi pasionată de cultură, dna Cera nu doar că mi-a pus la dispoziţie spaţiul recondiţionat în stil victorian (fostă locaţie a cavalerilor templieri, în 1920), dar mi-a sugerat compilaţia artelor (pictori, sculptori, actori, muzicieni) într-un eveniment inedit. Şi, dintr-un suflet, a început o primăvară – «Primavara artistică românescă la Chicago». Academia Româno-Australiană pentru Cultură, prin preşedintele ei, poetul Daniel Ioniţă, a şlefuit detaliile organizatorice pentru a desăvârşi acţiunea spre perfecţiune“, povesteşte Alina Celia Cumpan cum a luat naştere manifestarea culturală.

https://www.youtube.com/watch?v=MjOBCzSUGTw&feature=youtu.be

„Romanian Artistic Spring“ a avut în prim-plan lansarea volumelor de poezie  „Selfie Altruist”, de Alina Celia Cumpan, şi „Testament – Anthology of Romanian Verse“, de Daniel Ioniţă. Cu acelaşi prilej, doi artişti plastici de origine română din Chicago, Oana Moise şi Mugur Alexandru Simionov, au prezentat o expoziţie de lucrări tematice. Totodată, au susţinut un recital muzical-literar, din poemele Alinei Cumpan şi Daniel Ioniţă, actorii Simina Contras, Cătălina Vasile şi Adrian Grigoraş. Cei trei fac parte din prima companie de teatru românesc din Chicago, numită Ro Stage Theater, pe care tot ei au înfiinţat-o.

În faţa celor 180-200 de participanţi la manifestare au susţinut minirecitaluri doi chitarişti, Valentin Tomescu şi Ştefan Cristolțean, precum şi cunoscuta mezzosoprană Nicoleta Roman, acompaniată la chitară de soţul ei, Liviu Roman, şi de Horaţiu Ormindean, la vioară. Născută în Baia Mare, în prezent artist liric în cadrul Chicago Symphony Orchestra, Nicoleta Roman are în palmares două premii Grammy, obţinute în 2010 pentru „The Best Choral Performance” şi „The Best Classical Album”. La eveniment au mai luat parte, ţinând chiar speech-uri, consulul general adjunct al României la Chicago, Mihaela Deaconu, şi preşedintele North American Romanian Press Association, Marian Petruţa.

timisoara capitala 2023 gif card de energie dacus 1000x100

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157678995352011″]

Cea mai potrivită pentru a trage o concluzie după această minunată întâmplare românească, aproape apărută… peste noapte, este însăşi Alina Celia Cumpan.

„Românii din diaspora sunt dornici de interacţiuni sănătoase cu promotorii culturii româneşti. Vin vremuri bune… lumea stă la coadă să cumpere cărţi. Suma colectată din vânzarea cărţilor, la evenimentul de duminică seara, a fost donată la IProSkills Academy şi Children’s International. În ceea ce mă priveşte, programez să efectuez un miniturneu de promovare a volumului în Ohio, Georgia etc., în comunităţile româneşti. Cochetăm a demara un proiect de «grafică poetică» cu artistul plastic Mugur Alexandru Simionov şi sunt deschisă spre orice fel de colaborări care ne pot înfrumuseţa sufleteşte“, ni s-a confesat Alina.

Născută în satul cărăşean Mercina, comuna Vărădia, Alina Celia Cumpan a debutat literar la Reşiţa, în anul 2007, cu volumul de versuri „Între două lumi şi mine“. Al doilea volum, scris şi publicat în SUA, în 2015, se numeşte „Har risipit“ şi este bilingv, apărând atât în limba română, cât şi în engleză. „Selfie Altruist“, volumul de versuri lansat în cadrul „Romanian Artistic Spring“, este în română, dar şi cu traducere în engleză şi spaniolă. O felicităm şi noi, de aici, pe Alina şi îi dorim cât mai multe astfel de realizări apropiate sufletului său!

 

untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/