Un important eveniment dedicat cercetării din Universitatea Politehnica Timișoara s-a desfășurat la Centrul de Conferințe al UPT. Lucrările profesorilor din Timișoara sunt citate în toată lumea.
Așa cum au subliniat încă din debutul întâlnirii, atât rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf. univ. dr. ing. Florin Drăgan, cât și președintele Senatului UPT, conf. univ. dr. mat. Liviu Cădariu-Brăiloiu, scopul principal al evenimentului a fost dinamizarea activității de cercetare și inovare, în contextul în care majoritatea clasamentelor internaționale ale universităților pun un accent din ce în ce mai mare pe aceste tipuri de activități.
În prima parte a evenimentului, prof. univ. dr. ing. Liviu Marșavina, prorector UPT responsabil cu activitatea de cercetare, a prezentat o analiză a implicării cercetătorilor din Universitatea Politehnica Timișoara în diverse ecosisteme de cercetare locale, naționale și internaționale, fiind evidențiate domeniile în care au fost obținute cele mai notabile rezultate, colaborările cu institute de cercetare și universități din străinătate în ultimii 5 ani, cooperarea cu partenerii din alianța europeana a universităților europene E³UDRES², numărul de proiectele depuse și derulate în perioada 2021-2024, contractele derulate cu companiile, faptul că valoarea proiectelor internaționale derulate în UPT a depășit valoarea celor naționale.
În partea a doua a evenimentului, directorul Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic Politehnica 2020, ș. l. dr. ing. Andrei Crișan, a prezentat viziunea UPT privind transferul tehnologic și colaborarea cu industria, un plan de acțiune pe termen scurt și mediu focusat pe activitatea de inovare prin valorificarea articolelor publicate, în cadrul unor proiecte în comun cu mediul economic. În acest sens a fost evidențiată creșterea impactului proiectelor comune cu industria în cariera profesională a cercetătorilor, dar și necesitatea creării unor sinergii interdisciplinare prin identificarea nevoilor industriei și valorificarea rezultatelor cercetării prin transfer tehnologic. Planul de acțiune include creșterea numărului de proiecte cu industria, crearea unei baze de date cu nevoile companiilor dar și cu serviciile și expertiza ce pot fi oferite mediului economic, creșterea numărului doctoratelor finanțate de industrie, oferirea de consultanță în scrierea de proiecte pentru industrie.
În cea de-a treia parte a reuniunii au fost oferite diplome de excelență din partea Asociației Generale a Inginerilor din România, filiala Timișoara, unui număr de 28 de cadre didactice și cercetători din UPT cu cele mai multe publicații științifice, având peste 100 de articole indexate ISI/Web of Science: Radu-Emil Precup, Ion Boldea, Dan Dubină, Liviu Marșavina, Vasile Marinca, Emil Petriu, Larisa Ivașcu, Anca Drăghici, Ion Mitelea, Viorel-Aurel Șerban, Alexandru Isar, Cornelia Silvia Păcurariu, Virgil Florin Duma, Francisc Peter, Viorel Ungureanu, Ștefan Preitl, Ioana Ionel, Adina Negrea, Aldo De Sabata, Florica Manea, Ilare Bordeașu, Lucian-Nicolae Tutelea, Dragoș Uțu, Mihaela Ciopec, Flaviu-Mihai Frigură-Iliasa, Bogdan Rădac, Narcis Duțeanu, Claudia-Adina Bojan-Dragoș.