Reșițeanul Alexander Tietz, cu origini germane și de numele căruia se leagă cultura și dragostea pentru Banatul de Munte, este sărbătorit printr-o expoziție dedicată vieții sale.
Forumul Democrat al Germanilor din Banatul de Munte anunță o serie de evenimente dedicate lui Alexander Tietz la 127 de ani de la nașterea sa. Numele său este purtat de Colegiul Național Diaconovici-Tietz și de Biblioteca Germană „Alexander Tietz” din Reșița, orașul unde s-a născut pe 9 ianuarie 1898. Al șaselea copil dintr-o familie de șapte frați, Tietz a rămas în istoria Banatului drept un reprezentant al culturii germane prin eforturile sale de a culege legendele și povestirile locului în cinci cărți scrise în germană. Meseria de pedagog i-a permis să educe tinerii în legătură cu frumusețile naturale și specificul cultural al Banatului de Munte. Alexander Tietz este primul reșițean care a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România. Post mortem, a primit titlul de cetățean de onoare al Reșiței în 2004.
„Alexander Tietz a fost unul dintre cei mai recunoscuți pedagogi germani reșițeni din același secol, care a insuflat elevilor săi dragostea pentru locul natal, pentru cultură, turism și protecția mediului. […] Și în acest an, mai multe evenimente vor evoca personalitatea sa polivalentă. Pentru început, o expoziție documentară deschisă la Biblioteca Germană «Alexander Tietz» în data de 9 ianuarie va evoca personalitatea sa”, a transmis Forumul German.