Universitatea Politehnica Timișoara a găzduit, în perioada 4 – 6 martie 2024, adunarea generală E³UDRES², o alianță cu 9 universități europene.
Alianța Universităților Europene promovează dezvoltarea orașelor mici și mijlocii și a mediului rural din jurul acestora, pentru transformarea lor în regiuni inteligente și durabile.
Proiectul, finanțat din fonduri ale Uniunii Europene, se află în etapa a doua de dezvoltare, având acronimul E³UDRES² 2.0.
„Acum, la Adunarea Generală E³UDRES², îmi face o deosebită plăcere să văd cum această comunitate crește, oameni din cele 9 universități din toate colțurile Europei. Avem o oportunitate reală de a deveni un factor cheie în definirea viitorului învățământului superior, un sistem perfect adaptat pentru viitor, care poate face față tuturor provocărilor și crizelor din economie și din societate, dar și a celor legate de mediu. Trebuie să venim cu soluții și pentru asta suntem aici, să stabilim un plan și un calendar al acțiunilor următoare. Tot acum vrem să punem la punct și detaliile pentru rutele comune de studiu, la nivel de licență, masterat și doctorat, să stabilim un program de micro-credențiale, să înființăm câteva centre de excelență în domeniile comune de interes”, a subliniat Hannes Raffaseder, inițiator și coordonator al E³UDRES².
„E prima întâlnire în acest an. Pentru că suntem la începutul E³UDRES² 2.0, scopul e să vedem cum vom porni proiectul și cred că e bine, pentru că sunt multe lucruri noi care vin pentru învățământul superior. E necesară o abordare diferită, nu doar pe zona de educație, ci și pe zona de cercetare. Pe viitor, vom avea programe comune de studii în domenii de înaltă tehnologie, mobilitatea cadrelor didactice și a studenților, rute curriculare prin care studenții pot studia în universitățile partenere”, a declarant Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.
Reuniunea E³UDRES² de la Timișoara s-a concentrat pe câteva subiecte majore, legate de promovarea inovării în regiunile deservite de universitățile partenere, crearea universității viitorului, crearea în comun a unui campus multi-universitar european.
Pentru punerea în practică a acestor deziderate au fost create mai multe focus-grupuri de discuții pe teme specifice cu scopul de a sprijini și clarifica activititățile și pașii următori ai proiectului: digitalizare, talent funnel, mobilitate, eticheta E³UDRES², implicarea studenților, strategia comună de cercetare, asigurarea calității E³UDRES² 2.0, strategia de comunicare.