Etnologul Otilia Hedeșan: „Aș paria pe importanța pe care o are Sâmbăta Mare și aș merge pe discreție în ceea ce privește petrecerile cu prietenii pentru 1 Mai”

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Anul acesta, Sâmbăta Mare coincide cu 1 Mai, Ziua Muncii, iar în acest context, etnologul timișorean Otilia Hedeșan spune că oamenii au posibilitatea de a prioritiza între semnificațiile sărbătorilor. La rândul lor, preoții sunt de părere că un creștin știe să se bucure de darul Învierii. 

Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paștelui și ultima zi a Săptămânii Patimilor, este ziua în care creștinii se pregătesc pentru Paște. Sâmbăta Mare comemorează ziua în care trupul lui Iisus Hristos a fost pus în mormânt.

„Un creștin știe să se bucure de darul lui Hristos, de darul vieții, de darul Învierii. Că e zi de sărbătoare cu caracter politic sau național, el are întâi și întâi în vedere bucuria vieții lui care se împlinește în Liturghie, în împărtășirea din darul vieții pe care Hristos ni-l oferă la fiecare Sfântă Liturghie, iar în mod deosebit, Paștele are în centru această slujire.”, a spus Părintele Arhimandrit Simeon Stana, Exarhul Mânăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei.

Pe de altă parte, 1 Mai reprezintă și Ziua Muncii.

promovare banner maxagro Muzeul TM

„1 Mai are deja de mai bine de un secol o componentă de sărbătoare câmpenească și muncitorească. După căderea regimului comunist, data de 1 Mai a rămas una extrem de importantă pentru întâlniri cu prietenii, ieșiri la iarbă verde, pentru un început de primăvară în mijlocul naturii. Oricum am privi lucrurile, este vorba, printre altele și de consum de carne, de băutură, de petrecere ori Sâmbăta Mare exclude prin definiție toate aceste lucruri. Avem însă această posibilitate de a alege, de a prioritiza între semnificațiile sărbătorii. Dată fiind pandemia, aș paria pe importanța pe care o are Sâmbăta Mare și aș merge pe o anumită discreție în ceea ce privește petrecerile cu prietenii pentru 1 Mai.”, a spus etnologul Otilia Hedeșan, profesor la Universitatea de Vest din Timișoara.

Ziua Muncii a fost sărbătorită pentru prima dată în România în 1890, în timpul domniei lui Carol I. Ziua de 1 Mai a devenit, în perioada comunismului, sărbătoare națională, când erau organizate manifestații propagandistice de amploare pe marile bulevarde și pe stadioanele din toată țara. După căderea comunismului, românii marcau 1 Mai prin organizarea de evenimente în aer liber. 1 Mai este zi liberă decretată prin lege.

STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/