Kyrylo Khomiakov susține că propria cercetare, educație și transparență – sunt “ingredientele” de care ai nevoie pentru a deveni un investitor de succes pe piața criptomonedelor, iar în acest sens, la Timișoara a avut loc conferința internațională The Alliance.
Între susținătorii acesteia se numără și unul dintre jucătorii de top din industria criptomonedelor, Binance. Kyrylo Khomiakov, director general al companiei Binance pentru Europa Centrală și de Est, apreciază că piața criptomonedelor va crește odată cu reglementările europene și că este extrem de important să investim acum în educația privind criptomonedele.
Care sunt principalele avantaje ale utilizării criptomonedelor pentru oamenii obișnuiți și pentru afaceri?
În primul rând, înseamnă o bună protecție a capitalului. Este o opțiune bună pentru a vă economisi banii. Bitcoin nu este inflaționist, guvernele nu pot tipări mai multe bancnote sau crește prețurile. Este cel mai bun din toate celelalte active: aur, investiții pe piața bursieră, etc. Așadar, în primul rând, este o investiție bună. În al doilea rând, criptomoneda este complet transparentă și vizibilă. Atunci când faceți tranzacții cu criptomonede, acestea rămân în blockchain pentru totdeauna.
Oamenii cred că o criptomonedă este o unealtă fantastică pentru infractori, dar, de fapt, este mult mai ușor de urmărit și mai transparentă decât banii. Deci, spre diferență de sistemul bancar obișnuit, de fiecare dată când acest activ își schimbă proprietarul, datele rămân pentru totdeauna în blockchain. Există, pe lângă investiție, și posibilitatea de a transfera capitalul oricând și aplicabilitatea cu, de exemplu, cardul Binance pentru a plăti oricând vrei din portofelul tău criptografic pentru bunuri de pe piață. Criptomoneda este, în esență, o mare amenințare pentru sistemul financiar tradițional.
Cum abordați aspectele legate de adopția masivă a criptomonedelor în rândul populației, cum ar fi educația financiară și accesibilitatea?
Acesta este principalul nostru obiectiv, să creștem gradul de adoptare, este principala sarcină pentru toate bursele de criptomonede și pentru toți pasionații de criptomonede, deoarece, în prezent, adopția globală a criptomonedelor la nivel global este de doar câteva procente. Atunci când adopția criptomonedelor va crește, din ce în ce mai mulți oameni din lume vor putea să folosească criptomoneda. Așadar, încercăm să găsim cazurile de utilizare reală în care criptomonedele pot ajuta oamenii în fiecare zi.
Vă puteți conecta la cardul bancar tradițional și plăti astfel în toate magazinele sau, de exemplu, folosiți criptomoneda pentru acte de caritate și donații. Acest lucru se întâmplă foarte repede, pentru că sistemul tradițional este complicat, greoi, este costisitor de cele mai multe ori, în special când vine vorba despre transferuri între diferite state. În ceea ce privește criptomoneda, totul e rapid, e ușor, e ieftin. În plus, este foarte transparent. Există multe discuții despre CBDC (monedele digitale ale băncii centrale) care vor ajuta, de asemenea, oamenii să folosească serviciile bancare mai ieftin, mai rapid, mai transparent. Llucrăm la crearea mai multor pârghii de utilizare de acest fel pentru fiecare țară și îi ajutăm pe utilizatorii noștri să își facă viața mai simplă. Acesta este scopul principal al adoptării cripto.
Cum vedeți colaborarea dintre tehnologia blockchain și sectorul financiar tradițional în Europa de Est, și ce beneficii aduce aceasta?
Este mai degrabă o competiție decât o colaborare, pentru că instituțiile bancare tradiționale înțeleg valoarea și amenințarea pe care o ascund criptomonedele pentru ele. Imaginați-vă că vreți să trimiteți bani pentru a sprijini oamenii dintr-o țară care a foat afectată de un anumit eveniment. La bancă trebuie completată o listă specială, sunt câteva comisioane uriașe de achitat și apoi, într-o săptămână sau două, poate că veți trimite acești bani. Dar nu sunteți siguri că banca spre care trimiteți banii va accepta plata, nu-i așa? Și la sfârșitul zilei veți plăti un comision foarte mare fără un rezultat rapid. Dar cu criptomoneda doar apăsați câteva butoane și imediat puteți dona sau puteți trimite banii sau vă puteți îndeplini obligația oriunde în jurul lumii, în câteva secunde și asta indiferent de mărimea tranzacției dumneavoastră.
Așadar, băncile tradiționale înțeleg că este o mare amenințare pentru ele și încearcă să poziționeze criptomoneda ca fiind ceva periculos, criminal, neclar. Dar, în acest caz, regulamentul pregătit aici, în Europa, va ajuta cu adevărat la oficializarea completă a criptomonedelor, la curățenia în acest sistem și atunci va fi foarte complicat pentru organizațiile financiare tradiționale să concureze cu criptomonedele. Așadar, fie vor împinge acest moment cât mai mult timp posibil, fie vor găsi o modalitate de a se adapta și de a se schimba.
Ar fi mai simplă o colaborare cu banca, astfel încât oamenii să aibă încredere în bănci și să le fie mai ușor să adopte criptomonedele?
Companiile de criptomonede sunt foarte deschise în acest sens, dar băncile sunt cam reticente la acest lucru în acest moment, iar unul dintre motive este că se tem de criptomonede ca fiind o amenințare pentru ele. Dar al doilea motiv, cel mai important – criptomonedele nu sunt reglementate. De aceea, criptomonedele sunt considerate de mare risc în acest moment. În consecință, băncile încearcă să stea deoparte. Dar situația se va schimba imediat ce reglementarea va intra în vigoare.
Ce opinie aveți despre monedele digitale ale băncilor centrale (CBDC) și cum credeți că vor influența pe termen lung piața criptomonedelor în regiune?
Cele mai multe dintre băncile centrale abordează CBDC corect, pentru că tranzacțiile sunt mai ieftine, mult mai rapide și mult mai transparente. Cu toate acestea, nu am avut niciun exemplu bun la nivel global de implementare a CBDC. Iar aceasta este o mare amenințare și pentru băncile comerciale, pentru că, dacă CBDC este implementat, nu mai este nevoie de bănci comerciale, nu-i așa? Trebuie doar să comunicați direct cu banca centrală prin intermediul portofelului dumneavoastră și gata. Eu sunt un mare susținător al acestor modene. În ceea ce privește 99% din populație, va fi un proiect foarte, foarte bun. Așa cum am spus, mai ieftin, mai rapid și mai transparent.
Care sunt cele mai importante proiecte sau inițiative în care Binance este implicată în Europa de Est și care vă entuziasmează cel mai mult?
În România, în mod special, suntem în parteneriat cu Rapid și le dăm fanilor echipei câteva posibilități interedsante prin care ne numără achitarea cu criptomonede pentru anumite produse, ori bilete sub formă de NFT. Lansăm Școala Binance aici în luna octombrie, precum și mai multe programe educaționale cu câteva dintre cele mai mari universități de aici pentru ca acest lucru să facă parte din programul pentru studenți. Ne dorim să educăm, să învățăm cât mai mulți oameni cum să utilizeze criptomonedele eficient, simplu, rapid.
Cum vedeți viitorul criptomonedelor în Europa de Est în următorii 5-10 ani și care sunt planurile Binance pentru a-și consolida poziția în regiune?
Cred că va fi o creștere foarte rapidă după ce va fi instituită reglementarea. Deci, de îndată ce MiCA (n.r. Markets in Crypto Assets) va începe și criptomonedele vor deveni pe deplin oficiale, vor exista din ce în ce mai multe cazuri de utilizare, parteneriate, colaborări, iar adoptarea criptomonedelor va crește exponențial. Așadar, văd un viitor foarte, foarte luminos și o creștere foarte rapidă, iar Europa Centrală și de Est va crește mai repede decât Europa de Vest, după părerea mea.
Ce sfaturi aveți pentru investitorii români și pentru cei care sunt interesați să se implice mai mult în lumea criptomonedelor?
În primul rând, să vă educați. Nu săriți cu ochii închiși, în criptomonede. Nu investiți tot ce aveți până nu sunteți educați. Există beneficii, ca în orice industrie, dar există și riscuri. Se numește DYOR – do your own research (n.r. Fă-ți propria cercetare). Fă-ți propria cercetare asupra monedelor, pentru că există o mulțime de influenceri care promovează diferite monede, diferite proiecte. Așa că nu vă încredeți doar în cei care vă oferă ceva pe internet. Cercetați, înțelegeți ce cumpărați și faceți asta cu capul limpede, fără să implicați emoții. Nu în ultimul rând, nu investiți prea mult în criptomonede la început, investiți doar atât cât sunteți confortabili să pierzdeți în cazul unei decizii greșite. Deci, educați-vă, faceți propriile cercetări și nu investiți prea mult atunci când începeți. Acestea ar fi cele trei sfaturi ale mele.