Eroziunea solului este o problemă care dă bătăi de cap locuitorilor din Caraș-Severin, în special în perioadele cu precipitații abundente. Directorul Direcției Silvice, Ion Tabugan, a ridicat această problemă în cea mai recentă ședință a Colegiului Prefectural, dorind să știe dacă se au în vedere investiții care să combată eroziunea solului.
Directorul Direcției Silvice Caraș-Severin, Ion Tabugan, a subliniat necesitatea investițiilor pentru combaterea eroziunii solului, știut fiind faptul că, de fiecare dată când apar precipitații abundente, apar și problemele.
„Noi, Carașul, avem o energie de relief foarte mare. În sensul ăsta, cunosc foarte bine problema la nivel de țară, ANIF este ca un soi de Cenușăreasă, am și făcut control de la Mehedinți până la Baia Mare legat de tot ce înseamnă irigări și cum s-a distrus sistemul de irigare. Pe noi ne interesează aici în special lucrări de combatere a eroziunii solului, când mă refeream la energie de relief, avem pante foarte mari, asta înseamnă energie de relief. Dacă și-au propus să combată eroziunea solului pe versanți pentru că noi tot timpul avem probleme cu viiturile în diferite zone.”, a spus Ion Tabugan, adresându-se în mod special directorului Filialei Teritoriale de Îmbunătățiri Funciare Caraș-Severin, Ciprian Măran.
Lipsa de personal, precum și finanțările reduse, au dat bătăi de cap instituției pe care o conduce, spune Ciprian Măran, care susține că, în ciuda impedimentelor, filiala teritorială a ANIF a făcut tot ce i-a stat în putere, inclusiv lucrări de CES (combaterea eroziunii solului).
„Grație domnului ministru Tabără, care a dat afară trei sfert din angajații ANIF, am rămas cu o mână de oameni și cu aceștia ne desfășurăm activitatea și cu fondurile pe care reușim să le administrăm ne facem datoria și facem și aceste lucrări, inclusiv de CES, chiar și anul viitor avem lucrări de CES propuse a fi făcute și anume aproximativ 1,7 milioane de lei. An de an facem în toate zonele din tot județul, iar ultima investiție, din păcate, a fost făcută în 2008, la Sadova Veche, a fost o lucrare foarte amplă când au fost alunecări de teren. Deci se fac lucrări și pe partea asta de CES, numai că resursele sunt puține.”, a explicat Ciprian Măran.