Situația monumentelor istorice dedicate eroilor locali nu este una foarte roz. În ultimul deceniu, interesul pentru acest segment a devenit din ce în ce mai scăzut. Asta reiese atât din numărul foarte mic de monumente noi ridicate, dar și din felul în care sunt întreținute și păstrate cele existente. Situația ridică un semnal de alarmă pentru autoritățile județene.
Conducerea Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Național a județului consideră că este foarte importantă implicarea Inspectoratului Școlar în problema monumentelor istorice și de for public ridicate în cinstea eroilor din Caraș Severin. Dacă nu învață în școli să aibă un cult al eroilor, copiii care acum sunt elevi nu vor ști mai târziu cine sunt, cine a luptat pentru ei, care le este identitatea națională.
”În țările vecine există un asemena cult, dar acolo încă din grădiniță cei mici cunosc eroii lor locali. Cred că ar trebui inclus cumva, opțional, în școli. În orice domeniu, dacă nu începi de mic, după aceea e mult mai greu”, a declarat directorul Direcției pentru Cultură, Liubița Raichici.
Un alt aspect important al situației monumentelor ridicate în cinstea eroilor este editarea unui album care să cuprindă toate aceste obiective și să fie distribuit către fiecare instituție din județ și din țară, ce are tangență cu acest domeniu. Ar trebui, conform spuselor directoarei de la Cultură, editat un număr minim de 1000 de exemplare monografice care să fie oferite școlilor din județ, bibliotecilor, autorităților locale, muzeelor și celorlalte instituții.
Din cauza lipsei de interes însă, nu numai că nu ridicăm monumente închinate eroilor, ci, mai mult decât atât, nici nu avem grijă de cele pe care le avem deja. Foarte multe dintre acestea sunt vandalizate sau nu se mai văd din cauza buruienilor crescute în jur.
Faptul că interesul pentru istoria comemorată de aceste obiective a scăzut dramatic în ultimul timp nu arată altceva decât o ”eroziune ereditară”, așa cum spune Liubița Raichici. Din acest motiv, primordială este ridicarea cultului eroilor în inimile copiilor pentru că ei sunt cei care vor duce mai departe istoria și cultura românească, și înainte de asta, istoria și cultura locului de unde vin.