Episodul II! „Lugojul, Florența Banatului”, proiecție de film la teatru

imagine film lugoj florenta banatului

Proiecția episodului doi din filmul „Lugojul, Florența Banatului”, are loc duminică, de la ora 17.00. Durata filmului este de o oră și jumătate, iar premiera are loc în Sala Teatrului „Traian Grozăvescu”.

La premieră vor fi prezenți regizorul Vasile Bogdan și Marius Daba (cameraman și editor al filmului). Este programată și o proiecție pentru elevi, în data de 27 noiembrie, de la ora 12.00, la Cinematograful „Bela Lugosi”.

Filmul „Lugoj – Florența Banatului” definește identitatea Lugojului ca oraș european, cu o populație multietnică și o certă vocație ecumenică. Acest episod reprezintă o aventură în spiritualitatea Lugojului din ultimul secol. Vocația culturală locală face ca traseele să ajungă departe de hotarele urbei, exact acolo unde fiii cei mai talentați au ajuns să trăiască și să creeze. De asemenea, Lugojul a adoptat personalități creatoare care și-au găsit aici un loc pentru manifestare și dezvoltare culturală și artistică.

Multe personalități dialoghează în acest film și se poate observa că au o legătură organică, ce contribuit la a construi o spiritualitate cu o amprentă aparte.

Spectatorii acestui documentar, extrem de dinamic și colocvial, în același timp, îi vor vedea și vor auzi pe Mihai Brediceanu, Olga Fruma Brediceanu, Gelu Barbu, Dorli Blaga  sau surorile Dobrin (permanentele gazde ale unor alese întâlniri ), muzicieni contemporani precum compozitorul Gyorgy Kurtag, violonistul Florin Paul și mezzosoprana Aura Twarovska, sau plasticieni precum Silviu Oravitzan și Ingo Glass.

Multe alte nume, al căror destin s-a legat și de istoria recentă a municipiului, vor fi descoperite de spectatori pe parcursul periplului care cuprinde și o descindere în atmosfera efervescentă a liceenilor actuali ai liceului ”Iulia Hasdeu”, școală ce   împlinește anul acesta 120 de ani de la înființare.

Regizorul acestui film, Vasile Bogdan, este un jurnalist, scriitor și “om de televiziune” în autentica lui semnificație inițială. Fără să fie lugojean, s-a simțit atras ce câteva decenii de spiritualitatea acestui loc și a realizat nenumărate interviuri și filme în care personalități legate de istoria culturală a Lugojului ocupă un loc central. Țesătura aceasta de dialoguri se continuă în proiectul documentar conceput în trei episoade, din care, cel mai dens material artistic se află în episodul II.

Proiectul propus de Asociația „Pro-Fortuna” din Arad este, ca si cel de anul trecut, finanțat din bugetul Municipiului Lugoj.

Beneficiarii acestui proiect sunt nu doar lugojenii de azi care își vor regăsi colegi, prieteni sau vecini, e generația  tânără, care va afla cu acest prilej nenumărate informații despre oameni de cultură. Adeseori, o astfel de ”întreprindere” documentară, cu interlocutori autentici, are funcția de a inspira noi traiectorii în devenire.

Nu în ultimul rând, când filmul va fi postat pe canalul de YouTube al regizorului (având și traducerea în limba engleză) va avea șansa pe care a avut-o primul episod, aceea de a fi vizionat de lugojeni care acum trăiesc pe toate continentele globului. Ca o realitate din Banatul României, dar trăind cu pulsul în inima Europei (prin artiștii cuprinși în dialoguri) filmul acesta poate coagula viitoare punți culturale și viitoare dialoguri.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/