Îndrăgostit declarat de Reșița, Toma Enache a revenit la Cinema Dacia cu primul film artistic dedicat marelui Enescu. Anul viitor va monta din nou la Teatrul de Vest.
Regizorul constănțean e convins că marele muzician este singurul care le poate da românilor o altă stare de spirit, lucru pe care l-a simțit la toate premierele de gală din țară. În „Enescu, jupuit de viu”, încearcă să spună povestea de viața a unui om pentru care are un respect profund și pe care l-a simțit mereu dirijând de undeva de sus tot ceea ce a presupus realizarea filmului. Asta fie că a fost vorba despre modul cum totul s-a urnit, găsirea finanțării sau locațiile deosebite unde au avut loc filmările. Toma Enache enumeră Opera Națională din București, Biblioteca „Asachi”, Casa „Sadoveanu”, Muzeul „Regina Maria” toate din Iași, Muzeul de Artă sau Palatul Culturii din Ploiești, locații pe care Enescu le merită din plin și unde bunătatea oamenilor a fost la ea acasă.
„Tot ce se vede în film a fost real, fie că vorbim despre personaje sau întâmplări. Din tot ce am citit, Enescu nu a vorbit de rău pe nimeni. Nu a criticat alți muzicieni, dimpotrivă a vorbit foarte frumos despre toți cei pe care-i întâlnea. Nu cred c-aș fi găsit actori mai potriviți decât Mircea Dragoman și Theodora Sandu, care au debutat în cinema cu acest film. Dacă aș face selecția de 100 de ori, tot pe ei i-aș alege”, a spus regizorul la finalul proiecției de aseară.
Doar drepturile de autor pentru compozițiile lui Enescu au costat peste 100.000 de euro, sumă la care Toma Enache n-a îndrăznit nici să viseze dar care a fost posibilă grație unei generoase sponsorizări. Costumele au fost create la atelierul din Venezia al lui Stefano Nicolao, cel care este nominalizat la Oscar pentru costumele din trei filme. Actorul Mircea Dragoman va fi premiat la Bridge Festival din Grecia, unde va fi premiat și production designul filmului care va mai fi nominalizat la alte opt categorii. Coloana sonoră include Orchestra Națională a Franței, Orchestra Națională Radio, fragmente cântate de însuși Enescu la vioară și Dinu Lipati la pian sau muzica compusă de Sebastian Andronie, la rându-i premiat în festivaluri. Filmul a fost selectat și în festivalul de la Salerno, ajuns la ediția 79, la care s-au înscris peste 40.000 de filme din toată lumea, iar la Monte Carlo este în competiția pentru cel mai bun film artistic. Iar veștile bune nu se opresc aici.
Cel mai mare premiu însă vine de la public. Pentru adolescenți, a fost un film extraordinar, poate cel mai bun văzut în cinematografe, mai ales că în zilele noastre, e greu să captezi atenția cu un film la cinema. Cadrele însă sunt impresionante prin modul cum se văd personajele și emoțiile pe care acestea le transmit. N-o spunem noi, ci doi dintre tinerii Reșiței prezenți la proiecție și care, la final, n-au ratat ocazia de a se fotografia cu regizorul și actrița care o joacă pe Maruca Cantacuzino.
Pentru Toma Enache a fost o bucurie să revină la Reșița, acolo unde are mulți prieteni iar publicul este foarte frumos. E o legătură specială, construită cu fiecare spectacol sau film cu care regizorul a fost prezent aici. După „Viața e vis”, spectacol pe care l-a pus în scenă anul trecut, poartă discuții cu Teatrul de Vest pentru o nouă producție care ar putea vedea lumina scenei anul viitor. Până atunci însă, invită publicul de pretutindeni la întâlnirea cu Enescu. „România avea nevoie de un film dedicat lui, mai ales că, la anul, se împlinesc 70 de ani de la moartea sa. Îl vom comemora cu un film pe măsură pe acest om imposibil… de bun și de la care am învățat multe scriind scenariul la filmul dedicat lui”, a încheiat Toma Enache.