Energia verde aduce lumina la Cornereva

panouri fotovoltaice

Proiectul pentru asigurarea iluminatului în gospodării izolate obținut de Primăria Cornereva s-a derulat prin Agenția Fondului de Mediu și chiar dacă termenul de finalizare a investiției era sfârșitul acestui an, lucrările au fost încheiate deja cu succes.

La 63 de gospodării aflate în Poiana Lungă, Dobraia, Cracu Teiului, Prisăcina, Crapu Mare, Ineleț, Scărișoara și Țațu au fost montate sisteme cu panouri fotovoltaice, întreaga investiție ridicându-se la peste 1.500.000 de lei.

Primarul comunei cu 40 de sate și cătune răspândite în munții Cernei pe o suprafață egală cu a Bucureștiului, Nicolae Novăcescu, spune că „fiecare instalație asigură 3 kilowați, ceea ce face posibilă funcționarea unui frigider, a unui televizor sau a unei mașini de spălat. Oamenii sunt bucuroși, nu le vine să creadă că după atâția ani izolați în întuneric, rupți de civilizație, acum pot să asculte emisiuni la radio și se pot conecta cu lumea, chiar dacă se află departe, în cătune depărtate pe platouri muntoase.”

Chiar dacă imobilele neiluminate sunt mai multe, nu toate au îndeplinit criteriul principal, cel referitor la locuirea permanentă. „În această etapă au fost rezolvate 63 de gospodării, dar așteptăm în viitor un nou program să mai putem duce lumină și la alte case. Oamenii vorbesc cu admirație și sunt încântați de modernismul care le-a adus viața mai aproape de realitate. Dacă intervin avarii din cauza vremii sau mici disfuncționalități, cei care asigură service-ul acestor sisteme fotovoltaice pot interveni de la distanță, au un sistem foarte bine pus la punct, monitorizează ca să vadă consumul, cu aceste dispozitive profesionale e foarte ușor de verificat”, mai precizează primarul Novăcescu, încrezător în viitoare finanțări pe care se pregătește să le acceseze.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/