Empowering Banatul de Munte – deviza strategiei de dezvoltare a județului Caraș-Severin

Punerea în lumină a segmentului turistic din Caraș-Severin, prin intermediul fondurilor europene, ar putea reprezenta colacul de salvare al întregului județ. Aceasta este concluzia la care s-a ajuns în urma sesiunii de lucru Empowering Banatul de Munte, găzduită la Moldova Nouă, întrunire organizată de Fundația Eurolink – Casa Europei, împreună cu profesorul Miroslav Tașcu-Stavre, expert în evaluarea politicilor de dezvoltare regională, și Asociația „Dunărea Moldova Nouă”.

Weekendul trecut, ghizii turistici, ONG-urile, agenții economici, precum și experții în politici de dezvoltare durabilă și-au dat întâlnire în zona Clisurii Dunării pentru a pune la punct Strategia de Dezvoltare Durabilă a județului Caraș-Severin 2020-2025, având ca punct de referință valorificarea potențialului turistic, cheia succesului în acest caz referindu-se la întocmirea unei documentații bine elaborate pentru atragerea banilor europeni, zona având un potențial turistic fabulos dat de peisajele superbe, de nenumăratele obiective istorice și de o diversificată artă gastronomică, păstrată și promovată de producătorii locali.

Marea dezamăgire a profesorului Miroslav Tașcu-Stavre, candidat din partea USR-PLUS la un fotoliu în Parlamentul României, face referire la slaba absorbție a fondurilor europene de către țara noastră, principala cauză în acest sens fiind lipsa de informare și indolența în tratarea acestui subiect de care au dat dovadă toți factorii implicați:

„Dacă e ceva care va ridica nivelul județului Caraș-Severin, precum și nivelul întregii zone, acel lucru este turismul, la fel cum este ideea de Smart City, dar și produsele tradiționale. Pentru materializarea acestui obiectiv e nevoie de planuri, de strategii, de competență și de meritocrație. În caz contrar, acești bani nu vor fi alocați cu găleata. De asemenea, un alt aspect important în cadrul acestei strategii se referă la capitalul uman. Trebuie să reîntoarcem fluxul de migrație care a părăsit județul. Acest lucru nu se întâmplă într-o noapte, dar, dacă nu acționăm acum, peste cinci ani ne vom trezi în aceeași situație, cu aceleași probleme și neajunsuri”, a atras atenția expertul în evaluarea politicilor de dezvoltare regională.

Un alt rol important în această ecuație îl joacă și agroturismul, Nicu Vasile, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România fiind de părere că turismul trebuie îmbinat cu agricultura ecologică, acesta subliniind de asemenea importanța plasării pe rafturile magazinelor alimentare a produselor ecologice.

„Avem o strategie coerentă, pe termen lung. Ne dorim să reușim aducerea produselor finite în magazine, în fața cumpărătorilor. Statul trebuie să intervină și, în primul rând, trebuie investit în acele centre de colectare a produselor, centre despre care toate partidele politice au vorbit în campaniile electorale, dar care, din păcate, nu au fost realizate. Cea mai mare problemă a micilor fermieri este lipsa unor rețele de desfacere și imposibilitatea ca ei, fiind parteneri mici pentru marile supermarketuri, să semneze un contract de unii singuri, întrucât nu au această forță”, a precizat Andrei Plujar, președintele USR-PLUS Caraș-Severin și candidat din partea formațiunii pentru un loc în Camera Deputaților.



(E).

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/