Dacă înainte de ’89, unitățile de învățământ dispuneau de angajați proprii care asigurau paza, acum acest lucru se mai întâmplă în doar câteva. Acest aspect nu ar fi însă o problemă, dacă în unitățile respective ar exista măcar sisteme de supraveghere video, dar și acestea lipesc cu desăvârșire din prea multe școli.
Școala sau grădinița nu înseamnă doar locul unde copiii și tinerii studiază pentru a acumula cunoștințe, ci trebuie să fie un spațiu sigur, lipsit de riscuri, care să le asigure formarea și dezvoltarea.
Potrivit legii, toate unitățile de învățământ trebuie să aibă pază, fie că vorbim despre angajați proprii, firme specializate ori camere de supraveghere video. Un raport al Instituției Prefectului Caraș-Severin arată că lucrurile nu stau tocmai așa, iar evenimente nedorite se pot întâmpla oricând în nu mai puțin de 151 de școli.
„Din 404 unități școlare care funcționează în județ, 20 sunt asigurate cu pază umană exclusiv, 176 sunt dotate cu sisteme de supraveghere video, iar 57 dispun atât de pază umană, cât și de sisteme video.”, transmit reprezentanții Prefecturii Caraș-Severin, instituție care a organizat zilele trecute o ședință de analiză cu privire la modul în care este asigurată protecția în unitățile de învățământ.
Pentru o monitorizare mai exactă, astfel încât să poată fi luate măsuri acolo unde este necesar, prefectul județului Caraș-Severin, Ioan Dragomir, a solicitat instituțiilor cu atribuții în acest sens să elaboreze o situație cu evenimentele apărute în preajma școlilor, dar și o analiză de risc, precum și să revizuiască planurile comune de acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor.
De asemenea, primăriilor li se va pune în vedere să prevadă, cu prioritate, în bugetele locale sume pentru paza unităților școlare, cel puțin prin sisteme de supraveghere video, acolo unde nu este posibilă asigurarea pazei umane.