Elevii de la Liceul Bănățean Oțelu Roșu fac practică în Germania, Portugalia, Spania şi Cipru!

Liceul Bănățean din Oțelu Roșu continuă seria proiectelor Erasmus Plus. Din anul 2010 conducerea liceului accesează proiecte europene pentru mobilități ale elevilor, adică realizarea stagiilor de pregătire practică și obținerea certificatului Europass Mobility, un document de mobilitate europeană care le permite accederea pe piața europeană a muncii.

Potrivit directorului Daniela Chelbea, foarte mulți elevi care s-au folosit până în prezent de acest document de mobilitate. „În România mai puțin, însă avem cazuri de foști elevi care s-au stabilit în Germania sau Anglia și care s-au întors în țară la un an sau doi pentru a ridica această diplomă. Dacă la început nu dau importanță documentului, iată că mai apoi vin să-l solicite, pentru că este una dintre condițiile care contează enorm de mult la angajare. La ora actuală avem un contract cu TMD Friction din Caransebeș, în urma celei mai recente mobilități pe care am avut-o în Portugalia cu elevii de clasa a X-a, aceștia își vor completa stagiul de pregătire practică la firma de plăcuțe în acest an școlar”, ne-a declarat prof. Daniela Chelbea, directorul unității școlare.

Aceasta a mai precizat că domeniile sunt diferite, în funcție de specializări: mecanică, electromecanică, turism, iar de anul acesta va fi accesat domeniul matematică-informatică intensiv.     

„Avem aprobate în acest an două mobilități, una în Spania, matematică informatică, cu finanțare de 84.000 euro, și una în Cipru, pentru clasa a X-a. Am câștigat anul trecut cu două licee din Timișoara și Drobeta-Turnu Severin proiectul Carta Vet, ceea ce presupune că 4 ani vom aplica în formă simplificată pentru două mobilități, pentru domeniul mecanic, respectiv pentru turism și alimentație, în total aproximativ 80 de elevi pe an beneficiază de aceste facilități. Este un câștig pentru școală, un câștig pentru elevi și oraș, pentru că avem tineri calificați”, a mai adăugat Daniela Chelbea.

În acest an școlar, elevii de la secția turism și alimentație vor pleca în ianuarie 2018 în Portugalia, în martie  cei de la mecanică merg în Germania, în aprilie cei de la matematică informatică se duc în Spania, iar în iunie elevii de la matematică-informatică, clasa a X-a, în Cipru.