Clubul Impact Vox de la Colegiul Național C.D. Loga Caransebeș derulează în această perioadă un proiect deosebit de interesant, dar și util, cu titlul „Ascultă-mi mâinile”.
Inspirat din cotidianul caransebeșean, prin acest proiect, „impacții” și-au propus să spargă barierele de comunicare dintre comunitate și grupul de persoane hipoacuzice din orașul de pe Timiș și Sebeș, pe care tinerii din Vox i-au cunoscut în diferite ocazii, ne-a declarat Mihaela Pral, reprezentantul clubului.
„După ce aplicația elevilor la concursul național Lume bună împreună!, finanțat de Fundația Noi Orizonturi (de care aparțin cluburile Impact din țară), a fost declarată câștigătoare, s-a deschis pentru impacți o oportunitate excelentă de învățare a limbajului mimico-gestual, specific comunicării în mediul persoanelor cu deficiențe de auz”, ne-a menționat Mihaela Pral.
Ca obiective, au fost punctate implicarea în proiect a unor persoane cu hipoacuzie, sensibilizarea opiniei publice față de desegregarea grupului de persoane cu deficiențe de auz, prin învățarea câtorva expresii uzuale și de protocol în situații normale de viață și interacțiune în comunitate.
„Membrii Impact Vox au cunoscut-o pe Simona Cornea, o tânără extraordinară, care, împreună cu Andreea și Ioneta, prietenele ei, la fel hipoacuzice, s-au întâlnit de câteva ori cu grupul de inițiativă și i-au introdus în lumea interesantă a comunicării prin gesturi. „Bună ziua!”, „Bună seara!”, „Ce faci?” „Cum te simți?” și alte propoziții absolut simple care fac parte dintr-o comunicare normală între două persoane, dar și numerele, literele, exprimarea propriului nume, denumirea unor instituții sau profesii (poliție, spital, pompieri, medic, profesor) de care ne-am putea folosi în comunicarea cu persoane surde care ne-ar putea cere ajutorul pe stradă”, ne-a menționat Mihaela Pral.
„M-am bucurat să văd că sunt tineri care sunt interesați să învețe încet, încet (limbajul mimico-gestual, n.r.) și au înțeles ce înseamnă să nu auzi. Văd o schimbare în jur”, ne-a declarat Simona Cornea, într-adevăr bucuroasă că a reușit să comunice cu adolescenții din Impact Vox și că ar putea schimba atitudinea celor din jur față de persoanele hipoacuzice.
„Am învățat ceva cu adevărat nou și interesant, vreau să aflu mai multe, să exersez mai bine semnele, poate pe viitor aceste cunoștințe îmi vor fi folositoare”, a spus cea mai mică participantă la atelierele de învățare, Maria Țimonea, în vârstă de 11 ani.
„Ceea ce am încercat noi printr-un proiect scurt, dar intens, este doar un pas important atât în formarea noastră, cât și în sensibilizarea opiniei publice față de problema comunicării eficiente în domeniul serviciilor și în instituții cu persoane hipoacuzice”, ne-a spus Adina Gheorghe, lider junior Impact.
Proiectul „Ascultă-mi mâinile” va continua cu filmarea unor tutoriale și organizarea de ateliere de învățare în comunitate, iar în „Școala Altfel”, Clubul Impact Vox își propune un astfel de atelier pentru colegii lor din liceu.