Elevi din Timiș, puși să meargă în zile diferite la școală din cauză că nu au cu ce ajunge la cursuri. În județ sunt 150 de microbuze școlare la 3.500 de elevi navetiști

stiri din invatamant microbuze scolare la timisoara

Autoritățile din Timiș pun la dispoziția celor 3.500 de elevi care sunt nevoiți să facă naveta ca să ajungă la școală doar 150 de microbuze. La Bârna, copiii merg în zile diferite la școală, din cauză că nu au loc în mijloacele de transport. „Este imposibil să transporte atâția copii, respectând distanțarea și încadrându-se în orar.”, spune inspectorul școlar general. 

Dintre cele 165 de microbuze destinate transportului copiilor timișeni la școală, doar 154 pot fi folosite în prezent, restul se regăsesc „pe inventare”: fie nu mai funcționează, fie sunt mult prea uzate ca să mai poată fi folosite în siguranță, iar primăriile nu mai vor să investească în reparații.

Elevii din comuna Bârna, localitate aflată la aproximativ 80 de km de Timișoara, sunt în cea mai dificilă situație. Acolo, 105 de copii din cele șapte sate aparținătoare comunei trebuie să ajungă la școală având la dispoziție două microbuze a câte 18 locuri fiecare. Din aceste 18 locuri, în condițiile actuale, pot fi folosite doar 9. Așa că autoritățile au luat decizia ca unitățile școlare să facă un program special, iar elevii să fie grupați și transportați în zile diferite la cursuri.

„Cu alte cuvinte, este imposibil să transporte atâția copii, respectând distanțarea și încadrându-se în orar. Ca urmare, școala a stabilit un program pentru fiecare unitate în parte, în care transportă în zile diferite elevii către școli. Primăriile au extins rețeaua de internet și au mărit traficul de internet. Școala este dotată tehnic și au fost transmise echipamente necesare pentru predarea online. Avem clase primare de 15-20 copii acolo. Școala este pregătită pentru a preda online.”, spune Marin Popescu, inspectorul școlar general al IȘJ Timiș.

Așadar, în toate microbuzele școlare, doar jumătate din locurile disponibile pot fi folosite pentru a se asigura distanțarea socială. Copiii au câte un însoțitor care îi supraveghează, însă nu există două căi de acces în mijloacele de transport din cauză că cele mai multe au o singură ușă.

„S-a format un circuit de tipul ultimul care intră iese primul. Majoritatea microbuzelor au doar o ușă. Aerisirea și dezinfectarea microbuzelor se face în funcție de circuit. Literalmente e imposibil să fie dezinfectate din 20 în 20 minute, se pierde timp și activitatea de la școală ar fi dată peste cap.”, a mai spus Marin Popescu.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/