Eficiență mai mare în prelucrarea datelor!

explo 1000x200

Ministerul Afacerilor Interne a demarat din luna iulie a acestui an un proiect prin care se dorește implementarea în Instituțiile Prefectului din țară a unui sistem interoperabil centralizat pentru evidența apostilei eliberate de către aceste instituții pentru actele oficiale administrative.

Apostila este o ștampilă sau un certificat eliberat de către autoritățile competente ale unui stat pentru actele oficiale întocmite în acel stat de care au nevoie persoanele aflate într-o țară străină. Printre aceste documente, eliberate de către Instituția Prefectului, se numără certificate de naștere, diplome de studii, anexa nouă privind celibatul, certificatele de calificare profesională sau cazierul juridic. Toate acestea au nevoie de apostila Prefecturii pentru a fi valabile în alte țări.

Proiectul, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, Programul Operațional „Creșterea Competitivității Economice. Investiții pentru viitorul dumneavoastră”, va facilita verificarea existenței apostilei printr-o procedură la îndemâna publicului. Datele vor fi verificate mai ușor atât de către autorități, cât și de către persoanele în cauză și va crește eficiența prin alocarea de echipamente IT. La nivelul județului, luna august este cea mai aglomerată din punctul de vedere al eliberării apostilei, cauza fiind sosirea din străinătate a cărășenilor plecați la muncă. „Avem perioade de vârf, cum este luna august, în care se realizează peste 400 de apostile pe lună, aproximativ 20 pe zi. În decursul acestui an au fost depuse 1360 de cereri, toate rezolvate, însă pe o cerere se pot solicita și mai multe apostile, așadar numărul lor este mai mare”, a explicat Ramona Jula, consilier în cadrul Instituției Prefectului Județului Caraș-Severin.

În prima fază, Ministerul Afacerilor Interne implementează sistemul e-registru, un registru electronic de evidență, urmând ca apoi să fie adăugată și apostila electronică, e-apostila, un sistem de operare modern, sigur, realizat cu costuri mici. Valoarea totală a proiectului atinge 2 milioane de lei, iar termenul de implementare este luna noiembrie a anului viitor.

banner 970 x 250