Efecte nebănuite după modificările aduse Codului Silvic. Avertisment Romsilva!

RNP Romsilva atrage atenţia asupra unui posibil blocaj pe piaţa lemnului. Dar şi a creşterii riscului de degradare a pădurilor şi de diminuare a speciilor valoroase în pădurile de stat.

Ca urmare a modificărilor ce au fost aduse articolului 59 din Codul Silvic, Regia Naţională a Pădurilor anunţă că trebuie să efectueze lucrări silvice de îngrijire a pădurilor în regie proprie, prin mijloace proprii sau prin contracte de prestări servicii, la o cotă majorată, din care ar rezulta un volum exploatat de aproximativ 4,3 milioane de metri cubi din pădurile proprietatea publică a statului, aflate în administrarea Romsilva.

1000x100 casa brutarului

„Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a pregătit alinierea la noile modificări legislative şi a crescut cu 16% volumul rezultat din lucrări silvice efectuate prin mijloace proprii şi cu 632% prin intermediul prestării de servicii. Cu toate acestea, volumul de lemn exploatat introdus pe piaţă din pădurile proprietate publică a statului, administrate de Romsilva, a scăzut în primele patru luni ale anului cu 150 de mii de metri cubi faţă de perioada similară a anului trecut. De asemenea, volumul oferit prin licitaţii publice firmelor atestate în exploatări forestiere a scăzut cu 22%“, se spune într-un comunicat de presă al Romsilva.

Regia Naţională a Pădurilor consideră că, în lipsa unor măsuri legislative imediate, în pădurile proprietate publică a statului ar putea rămâne neexploatat, până la finalul anului, un volum de 2 milioane m.c. lemn, cu numeroase efecte negative asupra asigurării masei lemnoase necesare pentru încălzirea populaţiei şi a industriei de prelucrare a lemnului. De asemenea, prin scăderea volumului de masa lemnoasă pus pe piaţă, pot interveni majorări de preţuri, din cauza cererii mari şi a ofertei scăzute, subliniază Romsilva. „Un alt efect negativ va fi acela că nu vor putea fi efectuate lucrările de îngrijire conform planurilor anuale prevăzute în amenajamentele silvice, ce are putea conduce la degradarea pădurilor, diminuarea speciilor valoroase în pădurile de stat, deprecierea lemnului provenit din doborâturi de vânt şi extinderea bolilor şi daunătorilor în pădurile din jur“, mai transmite RNP.