„Educația trebuie să fie o dinamică societală, nu un serviciu public precum apa, canalizarea”

daniel funeriu
1000x100 (2) mbmr 1000x100

Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, a transmis un mesaj ferm în fața cercetătorilor români din străinătate și autorităților prezente la Smart Diaspora, cu privire la viitorul sistemului educațional din țară. 

Daniel Funeriu s-a adresat participanților la Smart Diaspora detaliind cum se traduce, în opinia sa, succesul școlar.

„Trebuie să fim conștienți că succesul școlar al unui tânăr niciodată nu va depinde decât de profesori buni, elevi silitori, disciplină intelectuală, efort constant și respect față de profesor și elev. Aud foarte multe discuții despre competențe transversale, despre tot felul de lucruri de genul ăsta și cred că sunt câteva decizii majore de luat.”, a spus fostul ministru al Educației.

Daniel Funeriu a vorbit apoi despre integritate și moralitate, invocând lipsa de autoritate din școli dar și problema plagiatelor.

Muzeul TM

„Prima decizie: vrem un sistem educațional bazat pe un fundament moral solid – și mă refer aici la tot ce înseamnă povestea plagiatelor despre care auzim tot timpul în România – sau vrem un sistem educațional așezat pe niște chestiuni administrative, pe tot felul de regulamente ș.a. A doua decizie importantă: vrem un sistem educațional bazat pe exigență, pe autoritate intelectuală profesională și morală a profesorului sau vrem un sistem educațional bazat pe autoritatea nimănui, eventual pe autoritatea copilului-rege și a părinților în școli? A treia decizie importantă: vrem universități care să fie generator de excelență sau care să fie servicii sociale, în care toată lumea care intră poate să ia o diplomă? Sunt câteva decizii esențiale în funcție de care vom avea un tip sau altul de societate. Dacă vom avea un sistem de educație bazat pe exigență, pe autoritate intelectuală profesională și morală a profesorului, pe o verticală a autorității intelectuale în școli, pe un soclu moral solid, atunci educația va deveni o dinamică societală, altminteri nu va fi altceva decât un serviciu public ca orice alt serviciu public. Opinia mea este că educația trebuie să fie o dinamică societală, nu un serviciu public precum apa, canalizarea ș.a.”, a mai spus Funeriu.

În final, fostul ministru a avut un mesaj pentru ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, prezent la evenimentele găzduite în cadrul conferinței Smart Diaspora.

„Dacă vom merge într-o direcție, vom avea o societate care va fi generatoare de bogăție materială și spirituală. Dacă mergem pe cealaltă variantă vom avea o societate care va fi producătoare și consumatoare de divertisment. Suntem în fața unei alegeri majore de societate pe care să știți că nu o poate face niciun ministru, niciun prim-ministru, niciun președinte. Noi ca societate, ca națiune trebuie să luăm aceste decizii și trebuie să mergem pe ele o perioadă lungă de timp. Cred că e un moment important. Domnule ministru (n.r, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării), we talk the talk, you have to walk the walk!”, a concluzionat Daniel Funeriu.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/