Ediție aniversară a Festivalului Coral „Miron Cristea”, la Caransebeș

po 1000x100px (3)

Cea de-a X-a ediție a Festivalului Coral „Miron Cristea”, organizat în cadrul Zilelor Credinței și Culturii de către Episcopia Caransebeș, a adus în fața publicului 15 formații corale, din Eparhia Banatului Montan, dar și din Timișoara și Arad, purtând portul popular și dorind să ducă mai departe tradiția cântării corale din Banat.

La această manifestare culturală au fost prezenți Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, membrii Permanenței Consiliului Eparhial și mulți credincioși din municipiul de pe Timiș și Sebeș, care s-au bucurat de muzica corală. „Prin acest festival sărbătorim 100 de ani de la instaurarea administrației românești în orașele importante din Banat și intrarea Armatei Române în zona Banatului. Am închinat manifestarea Episcopului Caransebeșului Miron Cristea și bineînțeles ne-am bucurat de frumoasele cântări pascale”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Festivalul poartă numele primului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, deoarece în anul 2010, atunci când a avut loc prima ediție, se împlineau 100 de ani de la întronizarea lui Miron Cristea ca episcop al Caransebeșului în perioada 1910-1919, aducându-se astfel un omagiu ierarhului care a sprijinit, cu o admirabilă implicare și dăruire, muzica religioasă în activitatea desfășurată la Sibiu, Caransebeș și București.

1000x100 casa brutarului

În cele 10 ediții ale acestui festival am intenționat să promovăm tradiția corală de care ne bucurăm în Banat. Anul acesta, la ediția aniversară, am ținut să invităm corurile catedralelor episcopale din Mitropolia Banatului pentru a arăta necesitatea și importanța unității și prin această formă de manifestare corală”, a concluzionat părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.

Toate corurile care au participat la Festivalul „Miron Cristea”, ediția a 10-a, au primit din partea Preasfințitului Părinte Lucian diplome și trofee.