Zilele Centurii Verzi Europene, marcate de Exploratorii reșițeni prin dezbateri și aplicații practice.
Cunoscută în istorie drept „Cortina de fier”, fosta linie de demarcație dintre Europe de Est și Europa de Vest se numește în prezent „Centura verde a Europei”. Asta deoarece, pe „fâșia” lungă de aproximativ 12.500 de kilometri întinsă din Scandinavia și până în Balcani, circulația oamenilor a fost mult limitată în contextul politic de atunci. Acest fapt a permis naturii să se dezvolte în mod liber, fără influențe majore din partea oamenilor.
O parte a centurii verzi s-a întins la granița dintre România și Serbia, în lungime totală de 546 km. Din această distanță, 157 km sunt în Caraș-Severin, 219 km în Timiș și 167 km în Mehedinți. Lățimea „centurii” este variabilă, în Caraș-Severin fiind de aproximativ 15 km. „Întrucât suntem membri ai Asociației Europene Green Belt, marcăm zilele centurii verzi la Centrul de Educație de la Cărbunari. Aici ne vom întâlni cu membrii unora dintre organizațiile din țară cu care colaborăm. Vom dialoga despre necesitatea protejării zonelor carstice și a apelor subterane aflate în zona de centură verde din România”, a spus Bogdan Bădescu, președintele Asociației Speologice Exploratorii.
Evenimentul este programat în perioada 18-24 septembrie, conferința propriu-zisă fiind anunțată în intervalul 20-22 septembrie. Pe lângă dezbateri, sunt în pregătire o serie de aplicații practice în mediul carstic din zona Cărbunari-Dunăre, o expoziție fotografică stradală la Moldova Nouă și o acțiune de informare a primăriilor din zonă cu privire la existența și importanța centurii verzi. Evenimentul este finanțat de European Green Belt Association.