Ecorșeul lui Brâncuși rămâne la Timișoara până în 2025

stiri timisoara: ecorseul lui brancusi expus la muzeul de arta

Ecorșeul, lucrarea care a deschis expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” de la Timișoara, rămâne la Muzeul de Artă. Aceasta, până anul viitor, cu acordul proprietarului, Colegiul Național Carol I.  

Lucrarea marelui sculptor român va fi expusă, din 7 februarie, în cadrul Depozitului Vizitabil din cadrul Galeriei de Artă Bănățeană și Artă Modernă Românească, situată la etajul I al Palatului Baroc.

Rezultat prin colaborarea dintre Constantin Brâncuși și doctorul Dimitrie Gerota, Ecorșeul, o imagine a corpului uman fără piele reprezintă primul proiect care i-a adus notorietate lui Constantin Brâncuși. Ecorșeul a fost finalizat în anul 1902, fiind realizat în cinci exemplare distribuite la diferite instituții din țară.

Lucrarea expusă la Muzeul Național de Artă Timișoara este realizată din ghips policrom, pictat cu atenție pentru a delimita suprafețele anatomice. Punctul de pornire l-a reprezentat statuia antică a lui Hermes/Antinous Capitolinul, sugerând încă de la început raportarea maestrului la Antichitatea clasică elenistică și romană. Lucrarea este realizată dintr-o singură piesă, cu excepția brațelor, și este montată pe un soclu cu un contrafort metalic. Pe inscripția plăcuței ceramice de pe soclul ecorșeului din expunere se poate citi următorul text: «Atitudinea clasicului „Antinous” Anatomia mușchilor Superficiali lucrat după natură de: Prof. Dr. D. Gerotă și Brâncuș 1902».

Procesul de restaurare a acestei lucrări a fost realizat la Muzeul Național de Artă Timișoara și prezentat cu ocazia lansării cărții „O întâlnire astrală: Dimitrie Gerota – Constantin Brâncuşi. Povestea Ecorşeului”, coordonată de prof. dr. Irinel Popescu, în luna ianuarie a acestui an.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/