Ecografii de sân gratuite, la patul pacientelor internate în Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara

789

Campanie în premieră națională la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara. Radiologii vor realiza ecografii de sân gratuite, la patul pacientelor internate în unitatea sanitară. Campania demarează săptămâna viitoare și va dura până la sfârșitul lunii septembrie. La nivel național, anual sunt diagnosticate cu cancer de sân aproape 10.000 de femei. Depistată în stadiul incipient, boala poate fi tratată, iar pacienta complet vindecată.

Cancerul de sân continuă să fie a doua cauză de mortalitate, la nivel național, în bolile neoplazice. Și asta pentru că, de cele mai multe ori, este depistat într-un stadiu avansat al bolii. Cu ajutorul ecografului pot fi identificate modificările apărute la nivelul țesutului mamar, atunci când cancerul este într-un stadiu incipient. Astfel, chirurgii și oncologii pot acționa din timp.

La „Victor Babeș”, medicii vor merge în fiecare salon, la patul bolnavelor și vor efectua acolo ecografia de sân. Investigația durează doar câteva minute, nu este iradiantă, nici dureroasă pentru pacientă. Ecografia folosește ultrasunete pentru realizarea unei imagini a glandei mamare, făcând posibilă astfel depistarea nodulilor. Pentru investigații suplimentare, tot în cadrul spitalului pot fi făcute mamografii, RMN de sân și biopsie mamară care să stabilească un diagnostic cert.

456

publicitate ziar expresb 1000x100

„Asemenea campanii de prevenție ar trebui să fie ceva obișnuit. Să intre în rutina pacientelor cu vârsta de peste 40 de ani. După această vârstă, controalele profilactice periodice sunt necesare a fi făcute anual sau cel mult la doi ani. Din păcate, numărul femeilor care se prezintă la medic pentru asemenea investigații periodice este destul de mic și asta în condițiile în care în ultimii ani asistăm, din păcate, la o creștere a incidenței cazurilor de cancer de sân.”, a spus Diana Manolescu, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase.

La nivel mondial, în fiecare an sunt depistate peste 1,5 milioane de cazuri noi de cancer mamar. Boala, depistată la timp, are o rată de supraviețuire de peste 95%.