„E trist să constați că cei curajoși plătesc mai mult!”

ioan popa

Spune primarul Ioan Popa cu referire la asociațiile de locatari din oraș care și-au reabilitat termic blocurile, dar a căror cotă de finanțare a fost mult mai mare, comparativ cu cea pe care o vor plăti cei care urmează să beneficieze, de acum înainte, de astfel de lucrări.

Uniunea Europeană pune din nou la dispoziția unităților administrativ-teritoriale finanțări pentru renovarea energetică a clădirilor publice și a celor rezidențiale, noutatea fiind aceea că, în actualul ciclu financiar 2021-2027, astfel de lucrări se fac aproape integral din bani europeni. Este nevoie doar de o bună colaborare între asociațiile de locatari și primării pentru depunerea la timp a proiectelor și accesarea fondurilor europene.

„Finanțarea pentru proiectele de anvelopări, de eficiență energetică pe clădiri publice și pe clădiri rezidențiale, se duce undeva până la 90 – 95%. Deci, contribuția noastră sau a cetățenilor va fi mult mai mică decât pe ciclul financiar trecut. E trist să constați că cei care au fost curajoși și au mers primii, practic au mai mult de plătit decât cei care vor veni acum. Dar să nu uităm că Primăria Reșița le-a stat alături cu cotă de finanțare serioasă, iar ceea ce trebuia să pună cetățenii, noi am aprobat să-i finanțăm pe cinci ani, astfel încât să le fie cât mai ușor să facă acest lucru. Însă, dacă luăm în considerare blocurile care au fost deja finalizate, cele de pe strada Horea, cele de pe I.L. Caragiale se apropie și ele de final, beneficiile pe care le au oamenii în acești ani, până când celelalte vor intra și ele în reabilitare, cred că vor absorbi diferența de preț.”, a declarat primarul Ioan Popa, în cadrul unei recente conferințe de presă.

Pe lângă blocurile reabilitate deja în oraș, municipalitatea a reușit să atragă noi fonduri, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru eficientizarea energetică a mai multor clădiri rezidențiale multifamiliale din Lunca Bârzavei. Este vorba despre cele de pe Bulevardul Republicii: blocurile 1, 3, 5 și 9, cu toate scările. La acestea se mai adaugă reabilitarea și eficientizarea energetică a Cinematografului Dacia, a Colegiului Național „Mircea Eliade” – Corp C (fosta Școală Gimnazială Nr. 12), a grădinițelor „Pinocchio” și „Riki-Priki”, precum și a sediului Direcției de Asistență Socială din Reșița.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/