„E plină țara de statui ale eroilor sanitari! Va fi din nou! COVID-19 e povestea ciumei adusă în zilele noastre!” (VIDEO)

untitled design set 970x90 px

Președintele Colegiului Medicilor din România, medicul cărășean Gheorghe Borcean, dezvăluie pentru expressdebanat.ro cel mai negru scenariu, unul atât de plauzibil, pe care oamenii în halate albe l-au mai trăit și pe care nu-l pot evita nici de această dată!

Gheorghe Borcean spune în primul rând că se știa despre o posibilă pandemie. Nu se cunoștea exact când va fi, dar nu era niciun dubiu că nu va exista. Specialiștii chiar au avertizat în acest sens. Măsuri s-au luat puține spre deloc, dar oricum o astfel de luptă nu se poate câștiga fără sacrificii. De toate tipurile. „În orice oraș, tot a patra statuie e a unui medic. E plină țara de statui ale eroilor sanitari. Va fi din nou! Nu ne dorim lucrul ăsta, nici nu dorim să fim ovaționați. Mai mult decât oricând, acum e nevoie de încredere totală. E lipsă de multe, dar din interiorul sistemului se vede că spitalele au început să aibă, văd asta și la Caransebeș, în spitalul în care lucrez. Se fac eforturi, dar doar împreună putem face ceva. Se vede că se încearcă protejarea medicilor. Dar e îngrijorare, deși nu se vede atâta panică, așa cum vedem în rândul populației. E o îngrijorare adâncă pentru că trăim povestea ciumei adusă în zilele noastre. E o nemulțumire, o frustrare pentru că nevoia lor, aceea de a fi protejați, nu este prompt recunoscută”, a comentat medicul. 

COVID-19 nu-i va ocoli pe prea mulți dintre medici, cel puțin nu pe cei din prima linie, de la Urgențe, de la ATI, e convins șeful medicilor români. Asta nu înseamnă însă că ei trebuie lăsați fără echipamente de protecție sau să nu fie testați. „Noi știm că ne ducem la sacrificiu, e doar o iluzie a noastră să credem că noi, doctorii, nu ne vom infecta. Mai ales colegii de pe Urgențe. Ei vor fi sacrificați, dar sunt oameni tineri și vor trăi. Ne rugăm la Dumnezeu pentru ei să nu facă forme grave. Ar trebui să fim testați, toți medicicii din România ar trebui să fie testați, atât pentru siguranța pacienților noștri, dar și pentru securitatea sanitară națională și pentru confortul psihic și sanitar al doctorilor. În scenariul cel mai negru, peste două sau trei săptămâni, medicii nu se vor mai duce acasă, vor sta acolo sau va lua Primăria un hotel, un cămin și vor sta acolo. De asta e plină țară de statui ale eroilor sanitari, pentru că vor sta acolo! Ei singuri vor prefera să nu mai meargă acasă. Nu vreau să sperii lumea, dar să știți că așa se va întâmpla”, a avertizat Gheorghe Borcean. 

publicitate ziar expresb 1000x100

Slaba dotare din spitalele românești e de comentat și condamnat, dar nu acum. Șeful Colegiului Medicilor din România a transmis în acest sens un mesaj colegilor săi care în aceste zile încearcă să limiteze efectele acestui virus care a schimbat deja lumea. „În mod necondiționat trebuie să fim la dispoziția celui care guvernează astăzi, nu e firesc să intri în opoziție cu cel care dă regula, așa cum este ea. Uniforma noastră albă nu e cu nimic mai prejos decât uniforma kaki a militarului. Trebuie să avem în vedere nu doar invazia asta masivă a inamicului nevăzut, a viruslui, ci trebuie să avem în vedere că omul rămâne om și că poate să aibă și alte boli decât COVID, iar acelea nu trebuie trecute cu vederea. Dragi colegi, păziți-vă pe voi înșivă, aveți grijă de voi și faceți toate gesturile care sunt scrise în protocoale, așa cum sunt ele. Păziți-vă!”, a trasmis, cu ochii în lacrimi, doctorul Borcean. 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/