E oficial! Vom plăti mai mult pentru călătoriile cu trenul. Cât va costa un bilet Timișoara – București

284542492 3312252565669611 879896092517985863 n

Decizia de scumpire a biletelor de tren de la CFR Călători a fost publicată în Monitorul Oficial. Astfel, din 1 iulie, vom plăti mai mult pentru a călători cu trenul. Majorarea tarifelor este de 20%. Iar pentru ruta Oravița – Anina se institue un preț special.

Potrivit Ministerului Transporturilor, prețurile practicate de CFR Călători nu au fost schimbate din 2013. Motivarea de acum pentru scumpire este că au crescut prețurile materiilor prime, a pieselor de schimb, a uleiului folosit la ungerea garniturilor și a locomotivelor sau creșterea accizei pe motorină.

Dacă acum, pentru ruta Timișoara Nord – București Nord un bilet la clasa a II-a costă 100 de lei, din 1 iulie va fi  120 de lei. Pentru cei care călătoresc între Timișoara Nord și Reșița Sud, tariful practicat va fi de 40 de lei, acum fiind de 34 de lei.

Turiștii vor plăti mai mult și pentru o călătorie pe istorica cale ferată Oravița – Anina.

„Secția de circulație Anina – Oravița, operată de Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători C.F.R. Călători S.A., este una din cele mai vechi căi ferate montane din sud-estul Europei, cu un potențial turistic deosebit. Caracteristicile constructive ale liniei sunt speciale, în sensul că pe această linie sunt realizate lucrări de artă – podețe și tuneluri cu gabarit limitat, iar curbele au raze foarte mici, ceea ce implică utilizarea unui material rulant special – locomotive și vagoane. Pe această relație călătoriile sunt de regulă în scop turistic, nu sunt solicitări pentru abonamente de călătorie.

Cheltuielile de exploatare pentru trenurile operate pe această secție sunt mult mai mari decât încasările.În contextul celor prezentate și comparând cu tarifele practicate de alți operatori pe rute feroviare turistice – de exemplu mocănița de pe Valea Vaserului, unde tariful pentru un adult începe de la 75 lei/persoană/dus-întors – considerăm necesar stabilirea unui alt tarif, adaptat costurilor aferente circulației trenurilor pe secția Anina – Oravița. Pentru operarea în condiții cât mai apropiate de echilibru financiar și la un tarif accesibil pentru publicul călător, se propune tariful unic cu valoarea de 24 lei (fără loc rezervat) pentru secția de circulație Anina – Oravița”, aflăm de la Ministerul Transporturilor.

În contrapartidă, CFR Călători vine cu unele oferte. De exemplu, cei care obișnuiesc să călătorească cu trenul sâmbătă sau duminică au la dispoziție „biletul de weekend”, care presupune o reducere de 30%. O altă ofertă este un preț cu 5% mai mic dacă biletele sunt cumpărate on-line sau din automatele din gări.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/