(E) Luminița Jivan: „Aș ajuta mai mult județul din postura de parlamentar. Îmi doresc să aduc gazul la Oravița și Moldova Nouă!”

Luminiţa Jivan, directorul Cabinetului preşedintelui Consiliului Judeţean Caraş-Severin, propunerea PSD pentru Camera Deputaţilor, a făcut posibilă implementarea a sute de proiecte în localităţile din Caraş-Severin, proiecte ce însumează sute de milioane de euro. Despre rolul ei în reuşita acestora s-a ştiut mai puţin sau chiar deloc şi asta pentru că, până de curând, Luminiţa Jivan n-a fost implicată politic, activitatea sa însemnând doar administraţie publică. Astfel, toate meritele şi le-au atribuit alţii.

De la începutul lui 2013, când a avut primul contact cu administraţia publică, în calitate de director de cabinet în Prefectura Caraş-Severin, până acum, în 2016, sunt aproximativ 280 de proiecte aprobate la nivel de judeţ datorită sprijinului şi implicării Luminiţei Jivan. „M-aș referi aici la asfaltarea străzilor din Oțelu Roșu, Trandafirilor și Avram Iancu, spre exemplu, care sunt în curs de execuție, la Centrul Civic, care este și acela depus la Ministerul Dezvoltării și e în execuție în momentul de față. Aș aminti despre două cămine la Cireșa, care sunt depuse și ele și sunt în curs de avizare a documentației, iar prin Compania Națională de Investiții, de alimentarea cu apă în cartierul Mal. Pentru canalizare, la Măureni, care e o comună mare, am obținut 130 de miliarde de lei vechi. Avem un drum la Oravița, care a costat 80 de miliarde, avem piețeta, unde, la fel, vorbim de bani foarte mulți. Aș putea enumera, după cum am spus, peste 200 de proiecte implementate”, a spus Luminița Jivan.

De când lucrează în Consiliul Județean, Luminița Jivan s-a ocupat în special de situația drumurilor județene, unele dintre cele mai proaste din țară. A găsit drumuri ce nu sunt intabulate, o strategie foarte neclară de dezvoltare. „Din păcate, nu avem drumuri intabulate, deși avem o rețea mare de drumuri, chiar cea mai mare din țară. Pentru accesarea de fonduri guvernamentale era obligatoriu să dovedim că suntem proprietari. Am intabulat jumătate din rețeaua de drumuri, am invitat pe toată lumea la discuții, pe toți directorii, am verificat de ce fonduri avem nevoie, am găsit fonduri, am intabulat drumurile și ne-am apucat de proiectele de finanțare. Două dintre ele au fost deja aprobate, două tronsoane: Berzovia-Vermeș, 12 kilometri, și tronsonul Fârliug – limită cu județul Timiș. Au mai fost puse la finanțare aproximativ 200 de kilometri de drum. Avem deja ordinul ministrului semnat. Noi va trebui însă să intabulăm și cealaltă rețea de drumuri. E o rețea destul de mare de drumuri depusă la Minister și cu posibilitate foarte mare de finanțare. Ne dăm silința să rezolvăm problema cu drumurile, care este prioritatea județului. Pe partea de fonduri europene o să ducem la bun sfârșit ce s-a început”, a mai spus directorul de Cabinet al președintelui Silviu Hurduzeu.

Luminița Jivan are în plan proiecte de o și mai mare anvergură, astfel că a acceptat încă o mare provocare, aceea de a candida pentru un loc în Camera Deputaților. „Din păcate, spune Luminița Jivan, mai multă lume mă dorește la Reșița decât la București. Pentru mine e o bucurie și o onoare să văd că cineva își dorește să rămân aici. Am avut o discuție cu domnul președinte Hurduzeu înainte să-mi depun candidatura și ideea era că va trebui să rămânem o echipă în continuare, în condițiile în care n-aș ajunge în Parlament. Dacă nu reușesc, voi face echipă în continuare cu Silviu Hurduzeu și o să lucrăm în continuare pentru județ. Dar cred că aș ajuta mai mult din postura de parlamentar. M-aș implica în proiecte mai mari pentru județ. Îmi doresc să aduc gazul la Oravița și Moldova Nouă, am avut o discuție cu ambii primari în acest sens. La Oravița a fost o ședință în care s-au adunat și primarii tuturor comunelor până la Oravița. Și vreau să pun umărul la partea de drum național de la Timișoara la Moldova Nouă. Doar partea de Caraș-Severin și puțin din Timiș este paragină. E un drum mare, un drum important pentru noi ca dezvoltare”, a mărturisit Luminița Jivan, candidatul PSD Caraș-Severin pentru Camera Deputaților.