Dușmancele poporului | O nouă expoziție-eveniment la Memorialul Revoluției din Timișoara

Instalatie cu orasele revolutiei din 1989, la Memorialul Revolutiei Timisoara

Memorialul Revoluției din Timișoara în parteneriat cu Memorialul Victimelor Comunismului de la Sighet organizează în luna septembrie expoziția „Dușmance ale poporului”. Vernisajul va avea loc în 4 septembrie, de la ora 13. 

Comunismul, ca orice regim totalitar, nu a ținut cont de vârsta, sexul, starea de sănătate sau nivelul cultural al celor împotriva cărora și-a îndreptat represiunea. Așa se face că „dușmani ai poporului” nu a fost doar adulții, ci și copiii, nu doar bărbați, ci și femei.

„Ţărănci şi aristocrate, intelectuale şi femei simple, femei în vârstă, adolescente sau chiar fetiţe, femei însărcinate, lehuze şi femei cu copii la sân au cunoscut detenţia comunistă, fiind considerate un potenţial pericol pentru regim.
Motivele încarcerării lor au variat. Unele au fost considerate ele însele periculoase pentru ordinea socială a statului comunist, altele au suferit închisoarea ca mame, soții sau fiice ale unor deținuți bărbaţi.”, spun reprezentanții Memorialului Revoluției din Timișoara, ca un preambul pentru expoziția pe care o vor găzdui în luna septembrie.

Expoziția „Dușmance ale poporului” cuprinde doar câteva zeci de mărturii din miile de tragedii petrecute în comunism.

„În această situaţie apare întrebarea: există, oare, o metodă ştiinţifică de a face o selecţie a acestor destine distruse, fără a face o nedreptate celor ce rămân necunoscute? Nu ne-a rămas decât să le alegem cât mai diverse din punct de vedere profesional, social sau al vârstei, cu speranţa că vizitatorul va înţelege că, în spatele fiecărui nume prezentat în expoziţie, există zeci sau sute de destine asemănătoare.”, au mai spus cei de la Memorial.

Expoziția „Dușmance ale poporului” va putea fi vizitată la Memorialul Revoluției din Timișoara (strada Oituz, nr. 2B) în perioada 4 septembrie – 6 octombrie. În deschiderea vernisajului din 4 septembrie vor lua cuvântul dr. Ioana Boca, directorul executiv al Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, dr. Virginia Ion – curatorul expoziției și drd. Gino Rado, președintele Memorialului Revoluției din Timișoara.

Evenimentul face parte din seria celor prilejuite de împlinirea a 30 de ani de la începuturile Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei.

Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei a fost fondat în 1993 de scriitorii Ana Blandiana și Romulus Rusan. Memorialul – format din muzeul care funcționează în fosta închisoare politică de la Sighet și centrul de studii asupra comunismului de la București – este organizat și administrat de Fundația Academia Civică.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/