3.000 de hectare de culturi calamitate în Caraș-Severin din cauza verii secetoase

Culturi de porumb afectate de secetă

Seceta pedologică din vară a afectat culturile agricole de pe raza a 13 unități administrativ- teritoriale. Fermierii așteaptă să fie despăgubiți!

Fermierii cărășeni care au suferit pierderi din cauza secetei au putut depune la primării, până în data de 19 august, înștiințări cu privire la suprafețele afectate. Până zilele trecute, comisiile de evaluare, formate din reprezentanți de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Direcția Agricolă, au efectuat verificări în teren pentru a constata dacă culturile declarate de fermieri au fost sau nu afectate de secetă și în ce procent. În total, s-au centralizat 187 de solicitări venite din partea fermierilor, persoane fizice, și firme private.

În urma verificărilor, reprezentanții Direcției Județene Agricole vorbesc despre circa 3.000 de hectare calamitate de secetă.

Echipele de specialiști din cadrul APIA și DAJ s-au deplasat în teren și au evaluat procentul de calamitate pentru fiecare parcelă în parte. În urma verificărilor, s-a constatat că, la nivelul județului nostru, au fost calamitate circa 3.000 de hectare, pentru care s-au întocmit 187 de procese verbale. Precizez că seceta a afectat culturile agricole de pe raza a 13 unități administrativ-teritoriale, respectiv Oravița, Ciuchici, Vărădia, Vrani, Berliște, Doclin, Măureni, Bocșa, Constantin Daicoviciu, Grădinari, Ticvaniu Mare, Răcășdia și Berzovia”, a declarat Iancu Anculia, directorul executiv al Direcției Agricole Caraș-Severin.

La finalul lunii august, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, declara că fermierii afectați de seceta din acest an vor primi despăgubiri de până la 3.000 de lei la hectar, în funcție de procentul de calamitate.

FOTO: Ziarul Financiar

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/