Grupul liberal din Consiliul Local Reșița a decis azi să blocheze solicitarea Aquacaraș de a garanta fazarea proiectului de reabilitare a rețelei de apă și canal din județul Caraș-Severin de pe POS Mediu pe POIM, respingând adoptarea proiectului de hotărâre privind emiterea acelei garanții. După ce, anterior, grupul PSD a declarat că nu votează desemnarea a doi membri din partea Primăriei Reșița în Consiliul de Administrație al Aquacaraș.
Revenind la proiectul care nu a trecut ședința trecută, tot din cauza boicotului grupului PSD, în ședința de astăzi s-a făcut propunerea ca Iulian Georgevici și Adelin Tuță să fie desemnați ca reprezentanți ai Primăriei Reșița în Consiliul de Administrație al Aquacaraș, grupul PSD refuzând să facă propuneri și să participe la vot. „Eu vă atrag atenția că cele două persoane nu au fost selectate conform legii”, a subliniat liderul de grup Mirel Sabo. „Cele două persoane au fost evaluate de firma angajată de acționarul majoritar, el a făcut selecția”, a spus liderul grupului PNL, Hadrian Popescu.
Până la urmă, ambii candidați au reușit să obțină 10 voturi fiecare dintr-un total de 18 consilieri prezenți la ședință, astfel încât reprezentantul Primăriei Reșița în Adunarea Generală a Aquacaraș, Bogdan Matichescu, va fi obligat să-i desemneze pe cei doi ca membri în Consiliul de Administrație al societății. Deși PSD și PMP au votat împotrivă, proiectul a trecut.
A urmat apoi un proiect de hotărâre prin care urma să se aprobe o garanție pentru fazarea proiectului, de astă dată liberalii refuzând să voteze proiectul, care a căzut la vot. „Nu mai dăm nici un fel de garanții Aquacaraș! PSD vrea să garantăm pentru societate, dar să nu avem nici un control acolo!”, a spus răspicat Hadrian Popescu.
„Astăzi am participat la o mică luptă între PSD și PNL, noi am dorit, conform algoritmului politic, să avem și noi doi oameni în Consiliul de Administrație al Aquacaraș, lucru care ne-a fost limitat în săptămânile precedente și colegii de la PSD nu au vrut să ne acorde girul lor. În consecință, s-a vrut să se demonstreze că și noi putem să ne opunem acestui proiect, dacă nu există înțelegere. Faptul că noi am ajuns să avem 27% din Aquacaraș este un lucru, din punctul meu de vedere, incorect. Atâta timp cât Consiliul Județean nu are nici măcar un metru liniar de țeavă în proprietate în județ sau un robinet este, din punctul meu de vedere, absurd să dețină 64% din acțiunile companiei și Municipiul Reșița, care duce greul acestor proiecte – noi avem 10 milioane de euro credite la BEI pentru ce s-a făcut! – să deținem 27%, este o debalansare anormală și, în ciuda acestor procentaje, noi am fost unii dintre singurii care am garantat pentru Aquacaraș, cu terenuri. Ar trebui să ne fie recunoscut dreptul de a fi un element decizional în Aquacaraș”, a declarat primarul Ioan Popa.
Lovitura sub centură a venit, însă, tot de la Hadrian Popescu, care le-a atras atenția consilierilor PSD că, prin netrecerea proiectului cu garanția pentru Aquacaraș, a fost sabotat, practic, și contractul pentru Teldrum și Speed Prod, care ar fi fost finanțat, practic, tot din această fazare a proiectului.
Probabil tocmai de aceea și fostul deputat Ioan Benga, prezent la ședință, a luat cuvântul la punctul „Diverse“ și l-a sfătuit pe Mirel Sabo, liderul de grup PSD, căruia i-a transmis „o atenționare”, spunând că problema cu Aquacaraș trebuie regândită, iar PSD și PNL „trebuie să găsească o soluție comună pentru rezolvarea problemei. Această garanție care se cere trebuie rezolvată. În momentul în care ea nu se pune, apar niște pericole atât pentru Aquacaraș, cât și pentru cetățenii din Caraș-Severin, UAT-urile care sunt membre ale acestei societăți pe acțiuni”, a spus Benga.