După doi ani, „Muzeul pandemiei” a ajuns în Stația Reșița, încărcat cu identități fragile

expo pandemie muzeu
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

În aceste zile, Muzeul Banatului Montan din Reșița găzduiește „una dintre cele mai interesante expoziții din ultimii ani.”. Cel puțin așa susține managerul interimar al instituției, Livia Magina.

Vorbim despre expoziția „Identități fragile. Stația Reșița.”, care face parte din amplul proiect intitulat sugestiv „Muzeul pandemiei.”. O expoziție participativă, cu obiecte și bunuri sanitare și casnice provenind din donațiile celor care au simțit pe propria piele ce înseamnă să te confrunți cu un virus ucigaș, inventat sau nu în laboratoarele științei.

expozitie pandemie

La prima vedere, pare doar o adunătură de lucruri într-un spațiu închis care amintește de restricțiile impuse în perioada pandemiei, când existența noastră se rezuma la puține activități: purtatul măștii de protecție, medicamentele recomandate în astfel de situații, scris, la relațiile tensionate cu partenerul de viață (violența domestică a cunoscut o escaladare spectaculoasă).

jurnal de pandemie

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

„Este o expoziție participativă, o expoziție-eveniment, apărută ca urmare a unor donații și a unei idei venită dinspre rețeaua națională a muzeelor din România. În egală măsură, această expoziție se dorește a fi și pentru noi un eveniment, deoarece reșițenii și cărășenii, în general, au putut să doneze obiecte din perioada pandemiei, în urma campaniei pe care noi am demarat-o încă din luna februarie. Pandemia a însemnat în foarte multe feluri emoții. Expoziția grupează o colecție de obiecte într-un cadru închis, dar bine definit, așa cum este căminul nostru, obiecte care scot în evidență unele stări sufletești existente la momentul respectiv, care ne amintesc de lucruri mai puțin plăcute și nedorite în viața noastră, dar și de altele care ne-au protejat de teribilul virus. Per total, întâlnim aici ceea ce numim indentități fragile. Suntem fragili în fața vieții, suntem fragili în fața morții, de cele mai multe ori dorim să trecem cu bine peste evenimente care devin istorie. Iar aici este istoria pe care noi am trăit-o. Dacă putem lăsa un mesaj pentru viitor, cred că acesta s-ar potrivi cel mai bine: să fim atenți cu noi înșine.”, mărturisește Livia Magina.

livia magina muzeu

Expoziția este deschisă până în data de 6 iunie și, fiind una participativă, managerul muzeului îi îndeamnă pe reșițeni să-i treacă pragul, iar dacă o fac, să aducă cu ei „obiecte încărcate cu cele mai grele emoţii sau pe care am vrea să le uităm pentru că ne doare să le-avem în preajmă.“.

totul va fi bine

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/