După Bruxelles, Reșița interzice antenele 5G! Mașinile fără pilot se descurcă și cu 4G!

Primarul Reșiței, mare fan al inovațiilor și a tot ceea ce înseamnă inteligența artificială ca înlocuitor al factorului uman, oprește antenele pentru Internet 5G la intrarea în oraș! Se teme de efectul undelor electromagnetice!

Tehnologia 5G face minuni, dar în același timp ar provoca și destule probleme. De sănătate! Tocmai ăsta este motivul pentru care Nelu Popa nu se grăbește să aprobe montarea echipamentelor respective pe blocurile din Reșița. „Suntem în analiză, citim la ora asta împreună cu colegii noștri de la Juridic, cu cei de la Patrimoniu, ceea ce se întâmplă în Europa. Cert este că orașul Bruxelles a interzis 5G. Pentru noi asta a constituit un semnal. De la acea inițiativă am început să căutăm, să vedem despre ce e vorba. Evident că nu suntem înguști la minte, știm ce înseamnă dezvoltare, știm că atunci când s-au inventat trenurile lumea se speria că o să moară dacă merge cu iuțeala de 50 km/h, nu e vorba de asta. E vorba de faptul că 5G presupune o rețea foarte densă de antene, undeva la 200-300 m una de alta și se pare că există anumite efecte secundare negative din punct de vedere al acestor unde electromagnetice. Dacă luăm o decizie, să o luăm în deplină cunoștiință de cauză!”, a explicat primarul Reșiței.

Popa dă asigurări că dacă nu se vor dovedi nocive, antenele 5G vor asigura internet la viteze amețitoare și în Reșița. Nu e însă nicio grabă, deoarece actuala rețea 4G e mai mult decât suficientă. Inclusiv pentru cele mai sofisticate tehnologii. „Eu, personal, sunt fan mașini autonome de exemplu, mașini conduse de un pilot automat, de un calculator. Ca să poți să faci asta ai nevoie de o rețea GPS foarte bine pusă la punct, care să poată să preia semnale din stație în stație. S-ar putea, din punctul acesta de vedere, să fie un minus să nu lași un 5G în oraș, dar din discuțiile pe care le-am avut cu cei din domeniul informaticii și IT se pare că și 4G este arhisuficient pentru acest gen de activitate. GPS-ul funcționează și astăzi. Îți pui o locație și te duce la ea fără să ai 5G. Nu știu dacă va împieta dacă nu ai 5G în oraș genul acesta de activitate, conducerea mașinilor autonome. Studiem și vom lua decizie în cunoștință de cauză”, a mai afirmat primarul Popa.