Curtea de Apel Timișoara a confirmat sentința Tribunalului Caraș-Severin, astfel că, Hotărârea Consiliului Județean Caraș-Severin prin care fuseseră repartizați primăriilor din județ banii proveniți din cota de 6% din impozitul pe venit a fost anulată definitiv!
Primăriile conduse de liberali au obținut în instanță anularea art. 1 şi Anexei nr. 1 din Hotărârea Consiliului Județean Caraș-Severin nr. 43/04.03.2024. 37 de milioane de lei au fost împărțiți în ședința respectivă într-un mod total nejustificat și dezechilibrat, au acuzat liberalii și președintele Romeo Dunca. A fost însă rezultatul votului majorității.
Numai că, spun magistrații Tribunalului Caraș-Severin și confirmă cei ai Curții de Apel Timișoara, „prin votarea hotărârii conform amendamentului propus de Ioan Crina s-au adus modificări substanțiale proiectului inițial. Procedându-se în această manieră, instanța apreciază că au fost încălcate dispozițiile legale care reglementează modalitatea de adoptare a hotărârilor consiliului județean. Acesta a fost adoptat într-o formă modificată esențial, pe fond, față de cea propusă, situație în care practic lipsesc rapoartele și avizele comisiilor de specialitate și compartimentelor de resort. Nerespectarea acestei proceduri conduce la nelegalitatea hotărârii contestate”.
Potrivit instanței, Consiliul Județean Caraș-Severin, adoptând hotărârea fără nicio motivare și fără indicarea criteriilor legale privind distribuirea sumelor, a acționat abuziv și fără o justificare legală. Cum sentința Curții de Apel Timișoara menţine în mare dispoziţiile sentinţei Tribunalului, cei 37 de milioane de lei care au fost repartizați prin Hotărârea anulată ar trebui să reconstituie fondul la nivelul Consiliului Județean și împărțiți din nou, de data asta în mod justificat. Până la momentul pronunțării primei sentințe se virase în contul primăriilor aproape jumătate din sumă, undeva la vreo 20 de milioane de lei. Soluția Curții dă mari bătăi de cap acum, pentru că vorbim despre o premieră la nivel național și nimeni nu pare să știe cum se pot recupera banii deja cheltuiți. În plus, nici prea mult timp nu mai e pentru asta și pentru redistribuirea măcar a diferenței până la 37 de milioane.
Romeo Dunca, prezent personal la procesul care, spune el, face dreptate și interzice definitiv excesul de putere în administrațiile locale și județene, știe însă ce e de făcut. Și se transmite consilierilor județeni PSD și celorlalți care au votat hotărârea respectivă că vor deconta scump.
„Consilierii care au votat această ticăloșie vor aduce banii înapoi și reprezentanții de la ANAF, care au livrat banii, deși i-am atenționat în mod clar, scris, să nu facă acest lucru pentru că există un proces pe rol și s-ar putea ca fondul să trebuiască să fie reconstituit. Poate că oamenii vor înțelege că cineva, aici, s-a luptat pentru banii tuturor!”, a spus Dunca pentru Express de Banat.