Caraș-Severinul numără peste 400 de copii care cresc în sistemul de protecție socială. Dumitru Rujan a ridicat problemele lor în Parlamentul României.
Tinerii care au crescut în sistem de plasament nu mai au sprijin după majorat. Cei care sunt încă minori se confruntă cu tot felul de lipsuri care îi împiedică să ducă o viață decentă. Dumitru Rujan a cerut clarificări despre planurile pentru copiii aflați în plasament către ministrul familiei, tineretului și egalității de șanse, Natalia Intotero și ministrul muncii și solidarității sociale, Simona Bucura-Oprescu.
„După împlinirea vârstei de 18 ani, tot mai mulți tineri părăsesc sistemul de protecție, deși integrarea lor în viața economică și socială este mult mai dificilă decât a copiilor care provin din familii. Spre exemplu, numai la nivelul județului Caraș-Severin, peste 400 de copii cresc în sistemul de protecție. De asemenea, numai în ultima perioadă, un număr de peste 70 de tineri din Caraș-Severin care au ajuns la vârsta majoratului au decis să iasă din sistemul de protecție. Cunoscând faptul că tinerii reprezintă cea mai valoroasă resursă a societății românești și că statul român trebuie să țintească politicile de protecție socială către persoanele aflate în situație de vulnerabilitate sau în risc mare de excluziune socială, vă solicit, doamnă ministru, următoarele precizări.
Dacă, în contextul creșterii accelerate a prețurilor de consum, aveți în vedere să propuneți o majorare a alocațiilor de plasament, astfel încât acestea să acopere coșul minim zilnic și să mențină dorința asistenților maternali de a îngriji copii. Vă rog să precizați dacă, pe lângă acordarea unor indemnizații, aveți în vedere să implementați și alte măsuri de sprijin pentru facilitarea integrării tinerilor care, la împlinirea majoratului, ies din sistemul de protecție”, a solicitat deputatul liberal.