Dumitru Rujan: Reforma fiscală este necesară, dar nu trebuie făcută oricum!

rujan dumitru

Deputatul PNL de Caraș-Severin demonstrează cu pixul și hârtia în față beneficiile pe care le-a adus cota unică de impozitare  în România.

Rujan spune că Partidul Național Liberal nu este numai cel mai puternic susținător al cotei unice de impozitare, ci este partidul care, în anul 2005, a avut curajul să implementeze acest sistem fiscal. „Cota unică de impozitare este cea care ne-a adus cele mai mari rate de creștere economică din Uniunea Europeană și cel mai rapid ritm de recuperare a decalajelor față de statele dezvoltate. Cu toate că există un acord unanim asupra beneficiilor acestui sistem fiscal, observăm că unii politicieni lansează în spațiul public ipoteze privind renunțarea la cota unică de impozitare, invocând printre argumente că: nu aduce prea mulți bani la buget, că statul nu apasă suficient pe grumazul mediului privat, că ar fi un sistem fiscal perimat și așa mai departe. Sunt argumente lipsite de consistență și seriozitate și nu demonstrează decât dorința de a obține mai multe resurse la buget, deși mediul economic românesc este încă slăbit după crizele care s-au suprapus în ultimii ani.”, le-a atras atenția Dumitru Rujan colegilor deputați în printr-o declarație politică.

Parlamentarul cărășean a vorbit și despre greșelile trecutului, despre sistemul progresiv de impozitare care nu a adus nimic bun, până când PNL nu l-a abandonat în anul 2005: „Atunci, de ce să revenim la ceva care nu a funcționat? Dacă se dorește într-adevăr o reformă fiscală, atunci consider că aceasta ar trebui demarată de la o analiză aprofundată a impozitelor și contribuțiilor, precum și a excepțiilor numeroase de la regulă. Celor care sunt nemulțumiți de veniturile bugetare de anul acesta le-aș recomanda să numere sute de excepții de la regula generală care și-au făcut locul în actualul Cod fiscal. Unii plătesc impozit, alții nu, unii plătesc contribuții, alții sunt exceptați, unii plătesc TVA și accize, alții nu. La un simplu calcul, cei care plătesc impozite sunt mult mai puțini decât cei care sunt exceptați. Acest lucru este confirmat și de Comisia Europeană care, atât prin PNRR, cât și prin comunicările cu Ministerul finanțelor ne recomandă să avem o politică fiscală fără discriminări și reguli aplicabile tuturor, nu doar unora. De asemenea, o reformă fiscală reală și utilă ar trebui să conducă la o mai bună finanțare a administrațiilor publice locale, în special la nivelul comunelor și orașelor mici din județele mai puțin dezvoltate.”

Un oraș ca Reșița nu are cum să se dezvolte când bugetul său local nu este nici pe jumătate ca al unor comune din județul Ilfov, mai punctează liberalul.  „Cum să ai o infrastructură județeană de transporturi și sănătate modernă la Caraș-Severin, când județul are printre cele mai mici disponibilități financiare, iar județele bogate devin și mai bogate, iar cele sărace continuă să se depopuleze. Da! Reformă fiscală dorim cu toții, dar ea trebuie să fie stimulativă pentru cei care muncesc și contribuie onest, să conducă la diminuare și nu la amplificarea poverii fiscale pe muncă, să fie stimulativă pentru antreprenorii și fermierii români și să asigure resurse pentru dezvoltarea comunităților locale. Inventarea de impozite peste noapte, oricum s-ar numi ele, sau acordarea de scutiri de impozite în preajma alegerilor sunt acțiuni care nu aduc beneficii niciunui român.”, a conchis deputatul Rujan.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/