Duminica Floriilor, ziua care precede Săptămâna Patimilor

florii

Intrarea Domnului în Ierusalim este o zi specială a Postului Mare. Ea precede Săptămâna Patimilor, o perioadă profundă pentru întreaga biserică. 

La Liturghia din duminica Floriilor, numeroşi credincioşi primesc împărtăşirea cu Trupul şi Sângele lui Iisus Hristos, dorind să intre astfel în Săptămâna Mare întăriţi în credinţă şi fapte bune. Obiceiul este ca de sărbătoarea Floriilor, oamenii să aducă la biserică ramuri de salcie spre a fi binecuvântate.

„Duminica Floriilor este o duminică mai specială, mai deosebită a Postului Mare întrucât, iată, Domnul Isus Hristos este întâmpinat în cetatea Ierusalimului de mii de oameni care vin, cântă și se bucură, îi aduc osanale, cântând «Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului!». Această atmosferă de bucurie se datorează faptului că în sâmbăta dinaintea Floriilor, în Betania, Domnul Isus Hristos l-a înviat pe Lazăr din morți, care fusese pus în mormânt după patru zile, ceea ce a produs în sufletele și inimile celor prezenți o mare satisfacție, o mare bucurie, pentru că nu mai văzuseră așa ceva, un om să fie înviat de un alt om, după ce a fost pus în mormânt și a trecut un timp de patru zile. De aceea, vedeau în Isus Hristos pe omul care poate să facă ceva ieșit din limita firescului, a obișnuitului. Și atunci s-au bucurat că intrând în cetatea Ierusalimului are puterea necesară să-i elibereze și pe ei, adică pe poporul evreu, din robia romană. Pentru că stăpânirea romană era la vremea respectivă la ordinea zilei și toți vorbeau despre romani ca fiind cei care au pus stăpânire pe pământul lor, pe locul în care ei trăiau și de aceea ei vedeau în Isus Hristos un eliberator, un rege care îi poate elibera din această situație existentă la vremea respectivă. Însă, din nefericire, glasurile lor, în câteva zile se schimbă, se transformă și în loc să îi mai cânte osanale lui Hristos, vor aduce acuze, cuvinte de ocară prin care vor încerca să-l condamne pe Isus Hristos ca fiind unul din cei care a venit să le strice rânduielile. Aceste lucruri se datorau invidiei fariseilor și cărturarilor și de aceea în finalul acestei săptămâni a Patimilor, aceeași oameni vor striga «Răstignește-l, Răstignește-l!», fapt ce a dus la răstignirea Domnului pe crucea din Dealul Golgotei.”, a explicat preotul Zaharia Pereș, protopopul Protopopiatului Ortodox Român Timișoara I.

De luni, credincioșii sunt chemați să retrăiască în Săptămâna Mare fiecare din zilele acestei perioade într-un mod aparte. În biserici, în fiecare seară, preoții vor oficia până la Înviere, Deniile sau Utreniile.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/