Drumuri agricole asfaltate pentru trafic ușor la Berliște

Mai multe drumuri agricole au fost asfaltate pe raza comunei Berliște prin intermediul unor finanțări din bugetul local, cu destinația de refacere a infrastructurii, obținute din colectări după o perioadă mai mare de un an.

Inițial, în anul 2015, s-au obținut 750.000 de euro prin fonduri europene pentru înființări de drumuri comunale pietruite în suprafață de 3,7 kilometri. Iar ceea ce s-a realizat acum, asfaltarea în total a peste 7 kilometri de drum, și cel inițial doar pietruit, aduce un plus de confort traficului, asigurând un fel de centură ocolitoare a așezărilor.

Primarul Nicolae Orăvicean spune că a găsit această alternativă la drumul județean asupra căruia nu poate interveni și care este deteriorat dorind astfel să sprijine accesul mai facil nu doar al cetățenilor între cele 5 localități ale comunei, ci și al mediului de afaceri din zonă.

„Avem deja gata drumuri agricole în extravilan între Iam-Milcoveni și Berliște-Rusova Nouă, drumuri care sunt o alternativă, dar numai pentru traficul ușor. Se știe că normativele pentru funcționarea acestor drumuri agricole sunt diferite, adică nu permit un tonaj mai mare de 20 de tone masa totală. Dimensiunile drumurilor agricole sunt reduse la lățimea de 3 metri și un acostament de încă 1 metru, cu stații de intersectare. Sper să nu ajungem ca mașinile de tonaj mare să îl folosească, fiindcă va fi distrus. Am mai surprins eu mașini mari, cu cereale, materiale de construcții, tiruri cu lemne. Sigur că e mai comod pe drumul acesta mic, dar pentru noi va fi o mare problemă dacă se va circula cu greutate neconformă…”. Primarul menționează că i-a înțeles până acum pe cei care au încălcat aceste reguli, dar nu va mai fi indulgent deloc.

„E nevoie de urgență să fie reparat drumul județean! Marea problemă în prezent rămâne Berliște-Nicolinț, adică accesul spre centrul de comună până în Drumul Național, fiindcă acolo se află concentrate activitățile: holdingul Bardeau și alte aproximativ 35 de firme, mici societăți private, tabăra internațională de la Milcoveni, școala, biserica, centrul comunei, microbuzul școlar”. Este nevoie de reparații rezonabile cât mai urgente, de minime plombări, fiindcă drumurile pe câteva porțiuni sunt aproape impracticabile, mai spune primarul Nicolae Orăvicean. Iar în zonă circulă destul de mulți turiști mai ales în sezonul de vară.