Drum județean care limitează un drept constituțional! Dreptul la educație!

Starea proastă a drumurilor județene duce la situații tot mai hilare în comunitățile care sunt legate de orașe prin șoselele ce aparțin administrativ de Consiliul Județean Caraș-Severin.

Dacă ieri vă relatam despre starea deplorabilă a Drumului Județean 571 ce leagă Sasca de DN57 și dezavantajele care implică o stare de nesiguranță în domeniul turismului, în materialul de față vă detaliem starea unui alt drum județean, care are implicații asupra comunităților situate pe Drumul Județean 573A. Este vorba de comunitatea din Berliște, spre care, în afară de DJ 573A, locuitorii nu mai au altă cale de acces.

Dacă până în martie 2015, cei din zona respectivă puteau utiliza transportul feroviar pe ruta Iam-Oravița, odată cu desființarea acestei rute, locuitorilor din comuna Berliște le este tot mai greu să ajungă la DN57 care face legătura cu Oravița. Cea mai gravă situație este aceea a elevilor din această comunitate. Mulți dintre ei sunt nevoiți să renunțe la a mai frecventa cursurile liceelor din orașul din Valea Carașului. Este vorba despre aproximativ 30 de elevi, care fac cu rândul la singura posibilitate de transport, și anume microbuzul școlar. Și asta, din cauza capacității reduse pe care o are microbuzul. Cei din localitatea Iam sunt și mai năpăstuiți de soartă, ei fiind nevoiți să străbată și 3 km pe jos, asta după șase ore de studiu.

leader board 728 x 90 px

Acest fapt nu l-a lăsat indiferent pe primarul comunei Berliște, Nicolae Orăvicean, care a făcut demersuri la Inspectoratul Școlar Județean pentru a fi schimbat actualul microbuz și să primească unul cu o capacitate mai mare, respectiv 28 de locuri, actualul având o capacitate de doar 18 locuri. „Problema transportului la noi în comună este una gravă și asta datorită stării foarte proaste a drumului județean. Din câte am înțeles de la fostul primar, traseul a fost scos la licitație în câteva rânduri, însă nu s-a înscris nimeni la licitație. Nici nu aveau cum, la felul cum arată starea șoselei. Eu am analizat în profunzime problema și, ca prim pas, sper să rezolvăm problema elevilor din comunitate care fac naveta la liceele din Oravița. În acest sens, am solicitat la ISJ un microbuz cu o capacitate mai mare, pentru a-i putea transporta pe toți elevii din comună”, a declarat pentru Express de Banat primarul comunei Berliște, Nicolae Orăvicean.

Din informațiile obținute de la cetățenii din comuna Berliște, drumul județean nu a mai fost reparat în totalitate din 2005. De atunci și până în prezent nu s-au făcut decât reparații, unele dintre acestea fiind de-a dreptul hilare, în sensul că s-a decopertat asfaltul de pe șosea și-n locul lui s-a pus doar piatră.