Drogurile din farmacii! Tinerii dependenți de vise își cumpără stupefiante de pe piața liberă

farmacie droguri
untitled design set 970x90 px

Medicamentele psihotrope, stupefiantele și analgezicele sunt, din păcate, la mare căutare de către adolescenți, în ziua de azi.

Amatori de a experimenta senzații ciudate și de detașare, caută cât mai multe metode de a se intoxica cu medicamente, obținute de la farmacii, legal sau de cele mai multe ori ilegal.

Aceste medicamente, de care oricine poate face rost, pot fi folosite și în alte moduri de către dependenți, un exemplu fiind supradozarea cu pastile banale sau cu siropuri pe bază opioidă, în cazul substanțelor fără prescripție. Nici rețetele nu împiedică consumatorii, deoarece în ziua de azi oricine poate falsifica chiar și documentele oficiale, lucru ce obligă farmaciștii să fie precauți în această privință.

Experiența face diferența

Asistenții farmaciști pot preveni achiziționarea pastilelor, fie datorită experienței profesionale, pentru că ”îi pot citi” pe cumpărători și analiza, cu ajutorul întrebărilor potrivite, folosind intuiția profesională de a depista pacienții suspecți.

„Pacientul trebuie să vină cu prescripție medicală de la doctor, noi citim deja pacientul de cum intră pe ușă, ne dăm seama dacă vrea să le folosească în scopul euforic sau chiar are nevoie de ele. Nu e greu să aflăm că el nu le folosește pentru sănătate, ci pentru a se droga. În momentul în care îi punem câteva întrebări, el dă înapoi, zice că vine cu o rețetă și nu mai apare”, susține Sorin Biriescu, farmacist.

Falsificarea documentelor este o problemă des întâlnită în consumul și traficul de substanțe cu efecte psihotrope, motiv pentru care farmaciștii se străduiesc să depisteze cât mai bine dovezile de fraudă și să prevină consumul.

publicitate ziar expresb 1000x100

„Își fac rost de aceste rețete de pe internet, care arată izbitor de bine cu una în original, dar tot experiența noastră face diferența. Au fost cazuri când în cabinetul psihiatric, pacientul a furat parafa și a plecat cu ea acasă, unde a făcut rețete pe care a scris afecțiunea și medicamentele necesare”, mai spune Sorin Biriescu, farmacist.

Tentația numită Tramadol

Analgezicele, psihotropele și stupefiantele, acționează la nivelul trunchiului cerebral unde sunt centri euforici, acolo unde se află și centrul respirator. Adolescenții au ajuns să își cumpere vise consumând aceste medicamente, de exemplu Tramadolul este o substanță analgezică puternică, din clasa opioidelor utilizat pentru ameliorarea durerilor acute și cronice de intensitate moderată și severe, de etiologii diverse, cum sunt durerile după leziuni (răni, fracturi), nevralgii severe, durerea din cancer și atac de cord, durerea după intervenții diagnostice și terapeutice, consumatori profită de efectul calmant și euforic al substanței, supradozându-se .

„Am avut câteva cazuri cu Tramadol, dar am sesizat și am stopat, punând întrebări ca să îi fac o anamneză, după care a dat înapoi și mi-am dat seama ca nu le folosește pentru bunica, cum zicea. La Tramadol am întâlnit multe rețete false, făcute de pe internet, dar încă o dată diferența o face intervenția farmaciei care vede printre rânduri detaliile”, explică Sorin Biriescu.

Efectele acestui analgezic puternic luate în supradozaj sunt tulburări vizuale, sindrom serotoninic (agitație, confuzie, transpirații, diaree, febră, creșterea tensiunii arteriale, rigiditate şi creșterea frecvenței cardiace, în cazul asocierii cu alte medicamente care cresc nivelul unei substanțe din sistemul nervos, numită serotonină). Doza pe care o i-au consumatorii pentru a se droga, este între 3 și 6 tablete.

„Nu îmi mai simțeam bătăile inimi, picioarele mâinile, simțeam cum sufletul îmi părăsește corpul nu eram capabil să vorbesc, vedeam așa lumini ciudate uneori, puncte de lumină în timp mi-a scăzut pofta de mâncare, am slăbit foarte mult deodată, nu puteam rezista fără să nu i-au a fost o experiență terifiantă”, ne-a spus un astfel de consumator.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/