Drepturile persoanelor cu handicap, modificate prin OUG

Guvernul României a aprobat, în ședința de vineri, o ordonanță de urgență pentru modificarea legii privind drepturile persoanelor cu handicap. Una dintre prevederi este că minorii cu handicap grav nu vor mai fi puşi pe drumuri la comisiile de evaluare, informează Mediafax.

Copiii cu handicap grav care beneficiază de îngrijiri paliative nu se vor mai prezenta periodic la comisiile de evaluare, certificatul lor urmând să fie valabil până la împlinirea vârstei de 18 ani, anunță Ministerul Muncii. Măsura a fost luată din cauza cozilor formate la comisiile de evaluare, atunci când era necesară reînnoirea certificatului de handicap.

De asemenea, persoanele cu dizabilități nu vor mai fi nevoite să depună o cerere pentru a primi ajutorul social, după ce „s-a constatat că nu toate persoanele cu dizabilități știau că trebuie să depună o cerere specială pentru a primi prestația socială, după obținerea certificatului cu handicap”.

„Noile prevederi stabilesc faptul că prestația socială se acordă automat, după obținerea certificatului de încadrare în grad de handicap, nemaifiind necesară depunerea unei cereri, așa cum prevedea varianta veche a legii”, explică ministerul.

O altă măsură cuprinsă în ordonanța de urgență se referă la scutirea persoanelor cu handicap grav psihic și mintal de la plata contribuției datorate în centrele rezidențiale.

„5.150 de persoane cu handicap grav psihic și mintal vor beneficia de scutire la plata contribuției datorate pentru adulții cu handicap din centrele rezidențiale. Măsura a fost adoptată pentru a nu vulnerabiliza și mai mult această categorie socială, respectiv membrii familiilor persoanelor cu handicap psihic și mintal, care, în prezent, suportă plata contribuției în centrele rezidențiale”, precizează Ministerul Muncii.

Guvernul a decis și sprijinirea familiilor adulților cu handicap asistați în centrele rezidențiale. În prezent, obligația de întreținere pentru adulții cu handicap asistați în centre se întinde până la frați și surori, rudele în linie dreaptă, soț și soție. Modificarea adusă prin actul normativ a restrâns această obligație la soț și soție, părinți pentru copii și copii pentru părinți. „Decizia a fost luată întrucât, în practică, s-au înregistrat cazuri în care rude de gradul patru ale bolnavilor au ajuns să fie executate silit pentru neplata acestei contribuții”, explică instituția.

Totodată, primăriile vor putea înființa servicii sociale de tip rezidențial. „Legea actuală permitea doar direcțiilor generale de asistență socială și protecția copiilor (DGASPC) să deschidă astfel de servicii publice, nu și autorităților locale. Menționăm că o astfel de prevedere creează o oportunitate pentru primării, și nu obligația de a înființa servicii”, susține ministerul, citat de Mediafax.

O altă măsură se referă la recunoașterea oficială a limbajului mimico-gestual. „Spre exemplu, persoanele cu deficiențe de auz vor putea beneficia de un interpret mimico-gestual la susținerea examenului de bacalaureat, în contextul în care s-a constatat o rată foarte mică de promovare a acestuia, de către persoanele din această categorie, și anume de sub 1%. În același timp, măsura are menirea de unificare a limbajului mimico-gestual, în condițiile în care, în practică, s-a constatat existența mai multor regionalisme”, arată sursa citată.

Sursă foto: tribuna.ro.