Drastic! Social-democraţii au înregistrat o nouă înfrângere categorică la alegerile prezidenţiale, reuşind cel mai slab scor din istorie la Lugoj

Alegerile prezidențiale au avut un rezultat elocvent la Lugoj. PNL a câștigat detaşat în orașul condus de PSD.

Rezultatele finale de la Lugoj arată astfel: Klaus Iohannis – 53,14%, Viorica Dăncilă – 17,65%, Dan Barna – 15,11%, urmați de Mircea Diaconu – 5,94% și Theodor Paleologu & comp., adică ceilalți candidați, care își împart restul de 8,16% din voturi.

Tradus în cifre absolute, aproape opt mii de lugojeni (7.989) au votat cu PNL, 2.653 au preferat PSD, iar 2.271 au optat pentru USR. „Un Om”, adică actorul Mircea Diaconu, convertit în om politic, a avut un scor bun: 893 de voturi, în timp ce PMP de extracție băsistă, reprezentat de Paleologu, și cu ceilalți candidați, au însumat 8,61%.

Încă de la prima vedere, sare în ochi victoria zdrobitoare a PNL. Scorul excelent de la europarlamentare și primirea entuziastă a aproape 5.000 de lugojeni (să nu uităm că președintele a ales să-și inaugureze campania la Lugoj, iar imaginile cu baia de mulțime au devenit ulterior… poster de campanie) anticipau această performanță.

Dar, la 10 noiembrie, lugojenii au plusat pentru PNL, cu peste 2.000 de voturi mai mult față de europarlamentarele din mai, ceea ce este o creștere remarcabilă. De altfel, PNL este singurul partid care a crescut spectaculos față de europarlamentare, unde a ocupat tot prima poziție.

O cădere aproape neverosimilă a înregistrat-o USR, care după un scor excelent la alegerile din mai (4.636 voturi), a ajuns la mai puțin de jumătate! Imediat după rezultatele excelente din mai, luptele interne începute atât la nivel central (dar și local, prin plecarea din partid a lui Liviu Brîndușoni), combinat cu procentul relativ mic de tineri care au ieșit la urne, a dus la un scor greu de anticipat. Viorica Dăncilă a scos un scor peste al PSD de la europarlamentare. 17,65%  din cei prezenți la urne au preferat candidata social-democrată, care a reușit să ridice scorul propriului partid cu peste două procente față de europarlamentare, însă ca număr de voturi în Lugoj, PSD a înregistrat o mică scădere.

Îmbucurător este interesul lugojenilor față de alegeri, care se menține la cote ridicate, atât la scrutinul de la europarlamentare (45,55%), cât și la primul tur al prezidențialelor (43.95%). Clasica pană de curent care a lăsat duminică întreg orașul, timp de o jumătate de oră, fără apă, s-a dovedit un stimulent involuntar, dar eficient. Așa cum spuneam, toate alegerile sunt locale, iar nemulțumirile pleacă de pe plan local.

Cu cele 53,14%, Lugojul este recordmanul județului în materie de voturi pentru actualul președinte Iohannis, ceea ce înseamnă că orașul a devenit un fief liberal de la care se așteaptă susținere puternică și în turul doi.