Dramele mămicilor care au născut în pandemie. Dr. Marius Craina: „Au toată admirația mea”

Cuib de vise 1000x100

Maternitatea Bega din Timișoara a fost unitatea sanitară aleasă ca suport-COVID-19 în perioada pandemiei. Mamele infectate cu SARS-CoV-2, care au născut la Bega, au fost separate de nou-născuți, un stres psihic și emoțional greu de gestionat, povestește medicul Marius Craina, șeful Clinicii de Obstetrică-Ginecologie.

Nașterea unui copil este un motiv de bucurie, dar în timpul pandemiei zâmbetul a fost „stârpit” de vestea pe care fiecare proaspătă mămică o afla, odată diagnosticată cu SARS-CoV-2.

„Din punct de vedere psihic nu era deloc confortabil să știe că e infectată cu SARS-CoV-2, deși multe erau asimptomatice. În momentul în care ai născut, ți-ai văzut copilul câteva secunde, iar apoi ți-ai luat rămas bun de la el, cel puțin 14 zile pentru că atunci era regula de 14 zile în care mamele rămâneau internate… Nou-născutul era complet izolat. Au toată admirația mea. Imaginați-vă cum a fost viața unei mămici care știa că merge, dă naștere unui copil, imediat vede copilul, îl pupă, în ține în brațe, în câteva ore stă cu el. Mai ales că la noi există acel sistem introdus de peste două decenii, imediat după naștere copilul e dus în secția de Neonatologie, e evaluat și la câteva ore când mama era aptă, nou-născutul era adus lângă mamă unde stătea 99% din timp. Ei, în pandemie nu a mai fost așa”, a povestit medicul Marius Craina șeful Clinicii de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Maternității Bega.

Medicii au găsit totuși o variantă prin care să le bucure câtuși de puțin sufletul proaspetelor mămici.

„Mulțumim lui Dumnezeu că ne-a dat atâta înțelepciune de a ne descoperi metoda telefonului. Și în fiecare dimineață, colegii de la Neonatologie, mergeau la fiecare nou-născut, îl filmau cu sunet cu imagine și totul era transmis pe telefon mamei. Atât am putut să facem. Au fost sute de nașteri care au avut loc în perioada Covid-19. Toate mămicile au înțeles situația, le-am explicat că totul este în folosul sănătății lor și al copiilor. Toate au înțeles situația și importanța izolării pe perioada Covid față de nou-născut. Era vorba despre secreția lactată, promovăm alăptatul la sân. Nu poți să îl alăptezi la 50 de metri distanță. Chinuie-te, mulge-te, ține laptele, aruncă laptele astfel încât să facem tot posibilul astfel încât în momentul în care e posibil contactul între mamă și nou-născut să poată să îl pună la sân și să îl alăpteze”, a mai spus Marius Craina.

STPT job 1000x200

A fost o perioadă dificilă atât pentru personalul medical, cât și pentru pacientele care au trecut prin acele clipe.

„Le mulțumesc colegilor de la secția de Neonatologie pentru modul în care au gestionat situația nou-născuților. Personalul intra, vedea, ieșea, se desfășurau acte medico-chirurgicale, dar la nou-născut situația era diferită. Nou-născutul trebuia supravegheat 24 din 24. Nu ai voie să ieși din acea încăpere. Atât de bine s-au organizat că nu a fost o clipă în care personalul nostru să nu fie alături de nou-născut. Acolo și mai mare drama, mama să știe că e internat și copilul Covid-pozitiv neștiind încotro ne îndreptăm nici vizavi de starea ei de sănătate și cu atât mai puțin a copilului. Vă dați seama prin ce momente de ordin psihic și emoțional era pentru ele și pentru noi. La nou-născuți nu am avut nici cea mai mică problemă. Aici trebuie să fim recunoscători pentru că toți au evoluat de la foarte bine în sus”, a mai povestit medicul.

Colectivul medical de la Maternitatea Bega intenționează să organizeze o întâlnire cu mămicile care au născut în perioada pandemiei.

„Păstrăm legătura cu multe mămici care au născut în perioada respectivă. Am stabilit că, după ce Dumnezeu ne ajută să ieșim din pandemie, cu cei care doresc, vom organiza o întâlnire să bem un pahar de șampanie și să rememorăm clipele pe care le-au petrecut la maternitate”, a spus Marius Craina.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/