Dramă la Teatrul de Vest din Reșița! Duminică, în premieră!

După mult timp, la Teatrul de Vest din Reșița se anunță o dramă. Și nu orice fel de dramă, ci una în care, în zilele noastre, se poate regăsi oricine…

Prima dramă din ultimii ani va fi pusă în scenă la Teatrul de Vest din Reșița de Mihaela Lichiardopol de la Teatrul Național din Timișoara. Regizoarea vine cu un spectacol prin care, totodată, se aniversează cei 30 de ani de carieră în teatru ai Cameliei Ghinea, actrița interpretând unul dintre cele două personaje ale piesei „Noapte bună, mamă!”. Premiera va fi duminică, 3 februarie, de la ora 19.

Piesa de duminică este a doua premieră din anul 2019 jucată la Reșița, după cum explică managerul Teatrului de Vest, Florin Ionescu. „Este vorba de o dramă, prima dramă pe care o montăm la Reșița de când sunt eu aici. Sunt pe 3 februarie la a doua premieră în acest an. Scenografa (n.r. Eszter Tünde Torbán) nu este aici, ea ne-a cedat absolut gratuit drepturile de a folosi scenografia. Ea mai montase, mai făcuse spectacolul în Ungaria și practic ni s-au cedat drepturile scenografice cu decor cu tot”.

Piesa va avea doar două protagoniste, care vor interpreta rolurile de mamă și de fiică: Camelia Ghinea și Andrada Samoilă. Cele două actrițe ale teatrului reșițean vor pune în scenă sentimente, emoții, relații și trăiri pe care, într-un fel sau altul, oricine le poate traversa la un moment dat.

Scrisă în anul 1981 de americanca Marsha Norman, jucată pentru prima dată în 1983 și câștigătoare a Premiului Pulitzer în același an, piesa este adusă în actualitate de regizoarea Mihaela Lichiardopol. „Am încercat să aduc textul în contemporaneitate, să simțim că se întâmplă acum și aici și că este posibil acum și aici, am încercat și în zona estetică să-l aduc cât mai aproape de vizualul nostru contemporan, am încercat să dinamizez textul. Noi avem un alt ritm de viață acum, mult mai accelerat, din păcate sau din fericire, vom vedea peste un timp când ne vom uita înapoi fără mânie și atunci vom vedea dacă ritmul acesta nebun e în regulă sau ne dă peste cap de tot. Deci, am încercat să aduc și ritmul piesei în ritmul nostru de acum, dar este o piesă de actori, de relații, de emoții, de trăiri reale, cât mai adevărate”, detaliază Mihaela Lichiardopol.

Piesa „Noapte bună, mamă!/night, Mother” prezintă, în principal, relația dintre Jessie și mama ei. Fata îi spune părintelui său că a pierdut controlul în fața multiplelor probleme și vrea să-și pună capăt zilelor. Deși tema piesei pare să fie această faptă reprobabilă, „nu aia e și atunci nu e bine să intrăm în capcana asta, de fapt temele majore sunt altele decât sinuciderea”, a conchis regizoarea Mihaela Lichiardopol.