DRAMĂ DE SĂRBĂTORI. 80 de angajați rămân pe drumuri fără drept de apel!

Nu doar Chebuțiu trimite oamenii acasă, probleme extrem de grave sunt și la firma bulgară care exploatează haldina de zgură din Valea Țerovei. Angajații nu și-au primit salariile de trei luni, iar de la 1 ianuarie 2016 vor fi trimiși acasă.

80 de angajați de la firma bulgară care exploatează haldina de zgură din Valea Țerovei nu și-au primit banii, iar oamenii sunt disperați că societatea a declanșat deja procedura insolvenței. Nemulțumirea vine din faptul că nu și-au primit salariile din luna octombrie, iar patronii i-au amăgit cu promisiuni. În loc de statele de plată însă, au primit un preaviz de concediere colectivă la data de 30 decembrie.

Toată lumea s-a îndreptat spre Inspectoratul Teritorial de Muncă, instituție care va declanșa o amplă anchetă.

Societatea a depus un proiect de concediere colectivă și, în paralel, salariații au venit și au depus o sesizare la ITM. Inspectorii de muncă urmează să declanșeze o acțiune de control la firma respective, să identifice care au fost motivele care au determinat concedierea. În privința salariilor restante, din informațiile pe care le dețin, societatea este în pragul declanșării procedurii de insolvență. În situația în care se declanșează, drepturile salariale vor fi înscrise la masa credală, asta însemnând să își recupereze salariile în momentul în care vor fi vândute activele firmei, dar mai există posibilitatea să acceseze un fond de garantare, care este gestionat de AJOFM”, a declarat Eugenia Mihăiescu, inspectorul-șef al ITM Caraș-Severin.

În situația în care s-ar apela la fondul de garantare, cresc șansele ca oamenii să își primească salariile într-un timp mai scurt. Până atunci, angajații sunt disperați că vor sta fără bani înainte de Crăciun.

Problemele noastre ar fi legate de salariile pe luna octombrie, iar în luna decembrie expiră contractele la toți angajații și nu avem certitudinea că ne vom primi salariile. Multe probleme s-au ivit și în această perioadă. Nu ni se oferă condiții adecvate de muncă. Stăm afară în frig, sunt oameni care și-au terminat contractele de muncă și nu au fost plătiți la zi. Noi vrem drepturile salariale, am lucrat în octombrie, atunci nu era firma în insolvență. Prin presiuni, prin alte forme, celor din Dealul Crucii li s-au achitat salariile. Am discutat cu patronii, care ne-au promis că se rezolvă. Suntem oameni, înțelegem promisiunile lor, știm că firma are probleme, dar ne dorim un răspuns favorabil. Vom face demersuri în continuare să obținem măcar o parte din bani înainte de sărbători. Sperăm să ne ajute prefectura, ITM și așa mai departe. De lucru nu mai este acolo, costurile sunt prea mari și credem că se retrag și nu vor mai veni înapoi”, a spus Daniel Siel, reprezentantul angajaților.

Reamintim că disponibilizări colective mai au loc în această perioadă și la firma Mibarom Reșița, controlată de Adrian Chebuțiu.