Două școli din Timișoara, închise din cauza frigului. Elevii fac cursuri de acasă

la Timisoara Colterm incepe probele la rece

La Timișoara se închid din nou școlile nu doar din cauza pandemiei de Covid-19, ci și a frigului. Începând de marți, două unități de învățământ și-au mutat activitatea exclusiv în online pentru că nu este căldură în sălile de clasă. Este vorba de Colegiul „Henri Coandă” și Liceul de Arte Plastice, în care învață peste 1.200 de elevi.

Primăria Timișoara nu are în continuare bani suficienți pentru ca societatea Colterm să poată livra căldură și apă caldă la parametrii normali. În aceste condiții, având în vedere temperaturile extrem de scăzute de afară, s-a luat decizia ca două unități de învățământ să-și închidă porțile, astfel că orele se vor desfășura exclusiv online. Totul cu scopul ca elevii să nu tremure de frig în sălile de clasă.

Este vorba de Colegiul „Henri Coandă”, în care învață 699 de elevi, și Liceul de Arte Plastice, unde sunt înscriși 514 copii, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Timiș.

Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei, a fost primul care a anunțat, luni seara, prin intermediul unei postări pe Facebook, că de astăzi Colegiul „Henri Coandă” se mută în online. Lațcău dă vina pe fosta administrație pentru că s-a ajuns în această situație, pe motiv că nu s-au alocat fonduri în trecut pentru modernizarea clădirii.

„Elevii de la colegiul Coandă vor face orele online. Am convenit cu doamna directoare că așa este cel mai bine pentru sănătatea și siguranța elevilor și a cadrelor didactice. Ani de zile, elevii de la Coandă și din alte școli, bolnavii din secții ale spitalelor timișorene au fost ca prioritate, mult după asfaltarea drumurilor. Politic, era mai convenabil să faci lucrări rapide și după câteva luni să poți să tai panglica. Acum, în situație de criză energetică, vedem costurile politicii în care, an după an, primăria a ignorat sistemul de educație și pe cel medical. Clădiri praf, geamuri vechi, calorifere colmatate, instalația de încălzire veche de decenii, lipsa izolației termice. Nici vorbă de investiții în panouri solare sau alte măsuri de eficientizare energetică și modernizare. Colegiul Tehnic H. Coandă este construit în 1965. De atunci, nu a mai văzut nicio reabilitare. Câteva cârpeli, și cam atât în 57 de ani”, a declarat viceprimarul Timișoarei.

Ruben Lațcău a făcut publice și câteva fotografii, pentru a demonstra cât de grave sunt problemele de la Colegiul „Henri Coandă” și s-a lăudat pe Facebook cu faptul că Primăria Timișoara are un proiect de reabilitare a liceului pentru care speră să obțină finanțare europeană.

Anul acesta începe proiectarea reabilitării termice a cinci corpuri de la Colegiul Henri Coandă: izolarea termică a clădirii și utilizarea de surse regenerabile de energie, prin montarea de panouri solare, reabilitarea cantinei, sălii de sport, internatului și a atelierelor. De asemenea, vom reface cu ajutorul fondurilor nerambursabile toate instalațiile sanitare și termice din interior, precum și sistemele de iluminat. Se vor face lucrări de izolare termică la toate cele cinci corpuri de clădire și se vor reface izolațiile termice și hidrofuge la acoperișul clădirilor. Se va înlocui tâmplăria existentă cu tâmplărie PVC cu geam termopan. Practic, vorbim despre prima instituție cu clădiri inteligente din oraș, o reabilitare care va transforma acest colegiul tehnic într-o școală super modernă. Nu rezolvăm problema de astăzi, dar ne asigurăm că pe viitor, copiii nu vor mai trece prin astfel de situații critice. Proiectul a fost deja depus pentru finanțare nerambursabilă și suntem convinși că vom putea contracta finanțarea, iar în acest an vom începe execuția. Problemele energetice se rezolvă cu investiții în reabilitarea termică a clădirilor și modernizarea sistemului de termoficare. Adică, investiții care se fac în timp și care nu aduc capital politic peste noapte”, a detaliat viceprimarul Timișoarei.

coanda1

coanda2

coanda3

coanda4

coanda5

coanda6

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/