Două festivaluri culinare în Timiș: ceaune la Giarmata Vii și varză la cazan la Dudeștii Vechi

grafica festivalul ceaunelor giarmata

Toamna și-a intrat în drepturi, iar în Timiș ceaunele încep să fiarbă. Două festivaluri de renume, dedicate gastronomiei locale, vor da savoare weekendului.

Visit Timiș îți recomandă festivalul Ceaunelor de la Giarmata Vii și concursul „Ukadénotu Kutélče” de la Dudeștii Vechi.

Festivalul Ceaunelor de la Giarmata Vii, ediția a VI-a, va avea loc duminică, 5 octombrie, de la ora 13.00, la Căminul Cultural din Giarmata Vii. Bucătari amatori și profesioniști vor aduce în fața publicului rețete tradiționale și secrete culinare, iar după jurizare fiecare echipă va oferi între 25 și 30 de porții gratuite invitaților. Atmosfera va fi completată de muzică live, jocuri și povești culinare.

Evenimentul face parte din seria de inițiative gastronomice care sprijină candidatura Banatului la titlul de Regiune Gastronomică Europeană 2028.

Programul complet

13.00 – Deschiderea oficială & start gătit
13.00 – 16.00 – Ansamblul Flori din Câmpie, Carmen Biruescu, Ansamblul Datina, Valentin Vădrariu
16.00 – 16.30 – Interviuri live
16.30 – 17.00 – Ansamblul Cununa Timișului
17.00 – 18.00 – Jurizare & degustare / Andreea Chisăliță
18.00 – 18.30 – Premierea echipelor
18.30 – 19.30 – Val Band

Festivalul Ceaunelor de la Giarmata Vii este organizat de Asociația Pro Datina și co-finanțat de Primăria și Consiliul Local Ghiroda.

Afrodita 1000x200

Al doilea eveniment recomandat pofticioșilor și pasionaților de gastronomie autentică se află la Dudeștii Vechi, puțin mai departe de Timișoara, însă drumul merită pe deplin.

poza concurs gastro dudeștii vechi

Sâmbătă, 4 octombrie, în Parcul Central, va avea loc concursul „Ukadénotu Kutélče”, ajuns la ediția a XIII-a, unde cea mai bună varză cu carne la cazan din Banat va fi pregătită după rețete bulgărești, transmise din generație în generație.

Startul competiției va avea loc la ora 14.00, iar până la jurizare publicul se va bucura de demonstrații spectaculoase oferite de pompierii voluntari din comună.

Ambele evenimente fac parte din calendarul gastronomic al Banatului și contribuie la afirmarea regiunii în drumul său spre titlul de Regiune Gastronomică Europeană 2028, proiect al cărui lider este Consiliul Județean Timiș.

untitled design
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/