Tribunalul Caraș-Severin a decis să aștepte motivarea deciziei Curții Constituționale a României cu privire la articolul 297 din noul Cod Penal ce incriminează abuzul în serviciu. Absolvenții Școlii Sanitare “Carol Davila” din Caransebeș își pot continua activitatea în unitățile spitalicești în care au fost angajați, iar profesorii inculpați au timp destul să-și pregătească apărarea în fața legii penale!
Tribunalul Caraș-Severin a programat săptămâna aceasta un nou termen în dosarul în care mai mulți profesori de la Școala Postliceală ”Carol Davila” din Caransebeș au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu. Unii, chiar și pentru fals! Doar doi din cei 11 inculpați sau suspecți din acest dosar nu sunt acuzați de încălcarea articolului 297 din noul Cod Penal, cel care reglementează abuzul în serviciu. Majoritatea dintre ei au însă această acuzație raportată și la Legea 78/2000, care este Legea de funcționare a DNA și care reglementează faptele asimilate celor de corupție.
Corina Motănău și Alecu Miculescu nu sunt acuzați de nerespectarea prevederilor articolului 298 din noul Cod Penal, adică de neglijență în serviciu. Ceilalți însă, în frunte chiar cu managerul Eleonora Gavrilesc, da! Tocmai de aceea, chiar din debutul ședinței de judecată, avocatul Cosmin Bolosin a cerut instanței să aibă în vedere solicitarea sa de a se amâna orice activitate în acest dosar până ce Curtea Constituțională va motiva decizia sa pe sesizarea privind neconstituționalitatea art. 297 din noul Cod Penal, care reglementează abuzul în serviciu. ”Domnule judecător, noi nu suntem doar niște figuranți aici, să fim prezenți în sală, ci trebuie să avem toate condițiile pentru a formula o apărare calificată clienților noștrii. Or, eu consider că nu pot formula niciun fel de apărare calificată până nu cunosc motivele deciziei Curții Constituționale”, a spus Bolosin instanței, la concluzia acestuia aquiesând și ceilalți avocați prezenți în sală.
Președintele de ședință a a fost de aceeași părere, a întrerupt judecarea cauzei și a amânat orice discuție pentru data de 20 septembrie.
Dacă unii dintre cei trimiși în judecată pot scăpa de acuzația de abuz în serviciu, în condițiile în care motivarea CCR le-ar fi favorabilă, singurul care ar mai rămâne cu două acuzații grave este chiar juristul Inspectoratului Școlar Județean, Ion Pălean. Pe lângă abuz în serviciu, acesta mai este acuzat de conflict de interese, dar și de divulgarea de date nedestinate publicității. La fel, acuzațiile de fals, fals intelectual și uz de fals ar rămâne în continuare în picioare pentru o mare parte din cei trimiși în judecată!